Een beleggingsportefeuille overboeken, wat kost dat?

Ton Hermans

17/01/2024

Beleggers die zelf handelen op de beurs en al hun aandelen willen overboeken naar een andere beleggingsbank of effectenmakelaar (broker), doen dat meestal omdat de nieuwe bank gunstigere tarieven heeft. Bijvoorbeeld lagere kosten voor het aan- en verkopen van effecten of voor het beheren van alle beleggingen.

Maar het kan ook zijn dat de nieuwe bank meer mogelijkheden biedt, bijvoorbeeld toegang tot meer beurzen of andere beleggingsinstrumenten. 

Wat de reden ook is, de overstap zelf brengt ook kosten met zich mee. En die overstapkosten – lichtingskosten in vaktaal – verschillen weer per beleggingsbank. Beleggingsrekeningen.nl zocht uit wat het kost bij tien aanbieders van beleggingsrekeningen in Nederland. 

Wie rekent kosten, de oude of nieuwe bank? 

Meestal is het alleen de ‘oude’ bank – de beleggingsinstelling waarbij je vertrekt – die kosten aanrekent voor het overboeken van een portefeuille. In slechts enkele gevallen is het ook de nieuwe bank. 

In de eerste onderstaande tabel kun je zien welke kosten banken en brokers in rekening brengen. We hebben alleen banken en brokers onderzocht met een ruim aanbod aan producten waarin je kunt beleggen, zoals aandelen, obligaties, ETF’s en/of beleggingsfondsen. Alleen Rabobank en Freedom24 rekenen kosten als je de portefeuille bij hen zou onderbrengen. 

In de praktijk heeft vrijwel iedere bank een overstapservice. Daarmee regelt de nieuwe bank de overstap volledig voor je. Sommige banken vergoeden zelfs de kosten van de oude bank of een deel daarvan tot aan een bepaald maximum. 

In de tweede tabel zie je wat de kosten zijn die de oude beleggingsbank dan vraagt. Ook hier krijg je weer te maken met vaktermen. De oude bank rekent doorgaans kosten ‘per regel’. Dat wil zeggen per aandeel of effect, ongeacht hoeveel je er daarvan bezit. 

 

Tabel 1: 

Welke kosten rekent mijn nieuwe bank? 

Bank 

Overstapservice 

Kosten ja of nee 

Kosten 

Vergoeding van vertrekkosten oude bank mogelijk? 

ABN Amro 

ja 

nee 

ja 

Bux 

nee 

nee 

nee 

DeGiro 

ja 

nee 

nee 

Freedom24 

ja 

ja 

€100 per regel 

nee 

ING 

ja 

nee 

ja 

Lynx 

ja 

nee 

nee 

Mexem 

ja 

nee 

nee 

Rabobank 

ja 

ja 

Aandelen Euronext en opties binnenland €0, 

Nederlandse effecten €22,50, 

buitenlandse effecten €55 

nee 

Saxo Bank 

ja 

nee 

ja 

Trade Republic 

ja 

nee 

nee 

 

 

 

 

 

 

Tabel 2: 

Welke kosten rekent mijn oude bank?

 

Bank 

Kosten ja of nee 

Kosten per regel * 

ABN Amro 

ja 

€27,23 

Bux 

niet mogelijk 

niet mogelijk 

DeGiro 

ja 

€20 

ING 

ja 

€90 

Lynx 

nee 

 

Mexem 

nee 

 

Rabobank 

Ja, maar niet voor aandelen van Euronext Amsterdam en opties binnenland (gratis) 

€22,50 per binnenlands effect, €55 per buitenlands effect 

Saxo Bank  

ja 

€25 

 
Overzicht per beleggingsbank

Het volledige verslag van ons onderzoek naar beleggingsportefeuilles overboeken en hoe dat bij iedere bank in zijn werk gaat, kun je lezen in dit artikel. Hierin staat ook in hoeverre de lichtingskosten kunnen worden vergoed door de nieuwe beleggingsbank. 

Tot slot merken we op dat je je bestaande effecten alleen kunt overboeken als de nieuwe beleggingsbank deze ook aanbiedt. Het is ook mogelijk om al je effecten te verkopen bij de oude beleggingsbank en opnieuw aan te kopen bij de nieuwe. 

(Redactie Beleggingsrekeningen.nl, 29 januari 2024; Foto: Shutterstock

Lees verder:

Portefeuille overboeken: 10 brokers en banken vergeleken