Portefeuille overboeken: tien brokers en banken vergeleken

José Mast

01/12/2021

Beleg je zelf op de beurs en wil je overstappen naar een andere broker of bank? Dat is mogelijk. In veel gevallen kun je je bestaande portefeuille overboeken. Dat betekent dat je je beleggingen meeneemt naar je nieuwe broker.

Je effecten kunnen alleen worden overgeboekt als de nieuwe aanbieder deze ook aanbiedt. Sommige banken en brokers hebben een beperkt assortiment waarin je kunt beleggen. Het is dus slim om dat eerst te controleren.

Hierna lees je hoe het overboeken van een portefeuille gaat bij tien bekende brokers en banken en wat het kost.


1. Overboeken naar ABN Amro

ABN Amro heeft een overstapservice die je al het werk uit handen neemt. Hiervoor moet je eerst inloggen op internetbankieren van ABN Amro. Je vindt dan een formulier dat je moet invullen, ondertekenen en opsturen. ABN Amro regelt de overstap met je oude broker of bank.

Als je vorige beleggingsbank kosten rekent voor de overstap, krijg je die vergoed tot een bedrag van maximaal 1.500 euro. Je moet deze vergoeding wel zelf binnen acht weken aanvragen met een declaratieformulier. Dat kan ook via internetbankieren.

Je kunt de vergoeding ook krijgen als je zelf je aandelen verkoopt, de opbrengst op je betaalrekening bij ABN Amro laat storten en daar weer nieuwe aandelen van koopt. Je krijgt dan alleen de transactiekosten van de verkoop vergoed en alleen als je deze binnen vier weken na de verkoop declareert.

- Kosten ABN Amro: €0 - Bekijk ABN Amro Zelf Beleggen (review)

 

2. Overboeken naar Bux

Je aandelenportefeuille overboeken naar Bux is mogelijk als Bux deze aandelen ook aanbiedt. Dat is nog niet met alle aandelen het geval. Je moet daarom eerst laten checken of overstappen met al je aandelen wel mogelijk is.

Je vult hiervoor een formulier in dat je op de website kunt vinden. Het is niet nodig om eerst een Bux-account aan te maken. Je ontvangt het resultaat van de check in je e-mail. Is overboeken mogelijk? Dan kun je een beleggingsrekening openen bij Bux en het overboeken in gang zetten.

- Kosten Bux Zero: €0 - Bekijk Bux (review)

 

3. Overboeken naar DeGiro

Overstappen naar DeGiro is erg simpel. Je hoeft alleen maar een formulier in te vullen dat je op de website van deze broker kunt vinden. Overstappen is kosteloos.

Je krijgt geen vergoeding voor de vertrekkosten van je oude bank of broker. Dit nadeel zul je terug moeten verdienen met de lagere transactiekosten die DeGiro doorgaans te bieden heeft.

Het formulier kun je mailen. Je moet ook een overzicht van je huidige portefeuille toevoegen. DeGiro neemt vervolgens contact op met je oude bank en regelt verder alles.

- Kosten DeGiro: €0 - Bekijk DeGiro (review)

 

4. Overboeken naar Freedom24

Freedom24 maakt het mogelijk om je portefeuille over te boeken nadat je een account hebt aangemaakt. Dit kost 100 euro of 100 dollar per regel, afhankelijk van de basisvaluta van de beleggingsrekening.

- Kosten Freedom24: €100 per regel * - Bekijk Freedom24 (review)

 

5. Overboeken naar ING

ING heeft een overstapservice die je kunt aanvragen met een formulier op de website. Je kunt deze overstapservice aanvragen als je een beleggingsrekening hebt bij Zelf op de Beurs van ING en als de effecten die je wilt overboeken in het assortiment van ING zitten. Je moet het formulier invullen en ondertekend opsturen, dan doet ING de rest.

Als je vorige bank of broker kosten in rekening brengt, krijg je die alleen van ING vergoed als je portefeuille een waarde heeft van meer dan 100.000 euro. Je kunt dan maximaal 1.000 euro vergoed krijgen.

Je kunt ook zelf je beleggingen verkopen en opnieuw kopen via je ING-beleggingsrekening. Dat gaat soms sneller. Dan kun je de kosten vergoed krijgen tot maximaal 0,40 procent van het overgeboekte bedrag met een maximum van 1.000 euro.

- Kosten ING: €0 - Bekijk ING Zelf op de Beurs (review)

 

6. Overboeken naar Lynx

Bij Lynx kun je pas terecht als je minimaal 3.000 euro belegt. Wil je bestaande effecten overboeken, dan moet je hiervoor een overboekingsformulier invullen. Dit kan je per post opsturen, maar de broker raadt aan om het formulier te scannen en te mailen.

Lynx brengt geen kosten in rekening, maar geeft ook geen vergoeding voor de kosten van je oude broker.

- Kosten Lynx: €0,- - Bekijk Lynx Beleggen (review)

 

7. Overboeken naar Mexem

Je kunt bij Mexem een formulier aanvragen waarmee je je portefeuille kunt laten overboeken. Mexem brengt hiervoor geen kosten in rekening. 

Je kunt ook al je effecten verkopen en opnieuw aankopen bij Mexem. 

- Kosten Mexem: €0 - Bekijk Mexem (review)

 

8. Overboeken naar Rabobank

Rabobank heeft een overstapservice waarmee je effecten kunt laten overboeken. Als Rabobank de effecten kan overnemen, regelt de bank dit voor je met je vorige bank. Je moet wel eerst een beleggingsrekening openen bij Rabobank.

Je vraagt de overstapservice aan met een formulier dat je vindt op de website. Je moet dit invullen, ondertekenen en opsturen via e-mail. Je kunt het ook afgeven bij een Rabobankfiliaal.

Of Rabobank kosten in rekening brengt voor het overboeken, hangt af van je portefeuille. Aandelen overboeken die verhandelbaar zijn via Euronext Amsterdam is gratis, als de leverende bank Nederlands is. Ook het overboeken van opties binnenland is kosteloos. Voor andere effecten geldt een tarief van 22,50 euro als het gaat om Nederlandse aandelen en 55 euro als het gaat om buitenlandse aandelen.

- Kosten Rabobank: Afhankelijk van je portefeuille.

Aandelen Euronext en opties binnenland: €0

Nederlandse effecten: €22,50

Buitenlandse effecten: €55 - Bekijk Rabo Zelf Beleggen (review)

 

9. Overboeken naar Saxo Bank

Wil je effecten overboeken naar Saxo Bank? Download dan het formulier op de website van deze bank, onderteken het en stuur het via e-mail of post naar de bank, samen met een overzicht van je portefeuille of van de effecten die je wilt overboeken.

Dit overboeken is gratis. Je krijgt zelfs de kosten terug die je oude bank je aanrekent. Je krijgt hiervoor maximaal 25 euro per fonds als transactietegoed. Voor de hele portefeuille krijg je maximaal 500 euro. Je moet dat tegoed binnen drie maanden spenderen.

- Kosten Saxo Bank: €0 - Bekijk Saxo Bank Beleggingsrekening (review)

 

10. Overboeken naar Trade Republic

Bij Trade Republic kun je een formulier downloaden waarop je kunt invullen welke effecten je wilt overboeken naar Trade Republic. Je moet dit formulier opsturen aan je voormalige broker. Trade Republic rekent geen kosten voor het overboeken.

- Kosten Trade Republic: €0 - Bekijk Trade Republic (review)

 

Wat kost het bij je oude bank?

Meestal regelt de nieuwe broker dus alles voor je. Vaak is dat gratis, maar niet bij elke broker.

De kans is groter dat je oude broker of bank wél kosten aanrekent, de zogenaamde overboek- of lichtingskosten. Lynx en Mexem doen dat niet.

Hieronder zie je de kosten van enkele aanbieders.

 

BankKosten per regel *
ABN Amro€27,23
ASN Bank€50
Buxniet mogelijk
DeGiro€20
Freedom24geen kosten vermeld
ING€90
Lynx€0
Mexem€0
RabobankAandelen van Euronext Amsterdam en opties binnenland gratis, €22,50 per binnenlands effect, €55 per buitenlands effect
Saxo Bank €25
SNS Bank€50
Trade Republicgeen kosten vermeld
Triodos€35

 

* Per regel wil zeggen: je betaalt een bedrag per fonds of effect, ongeacht het aantal stuks dat je ervan bezit.

Tot slot een paar belangrijke tips

Wil je overstappen, kijk dan vooraf goed naar alle kosten van je nieuwe broker of bank. Er kunnen kosten bij zijn die je niet gewend bent van je oude beleggingsbank. Vergelijk niet alleen de transactiekosten, maar check bijvoorbeeld ook of je met vaste kosten zoals een bewaarloon of servicefee te maken krijgt.

Brengt je oude broker kosten in rekening die door je nieuwe broker niet worden vergoed? Dan kan het gunstiger zijn om je effecten te verkopen en weer aan te kopen bij je nieuwe broker. Je betaalt dan uiteraard wel transactiekosten, dus reken eerst goed uit wat voordeliger is.

Vraag altijd eerst naar de overstapservice van je nieuwe beleggingsbank. Dan hoef je zelf weinig of niets te regelen bij de oude aanbieder en krijg je uitleg over de vergoeding van de kosten.

Hou er rekening mee dat overboeken van je portefeuille twee weken of langer kan duren. Het overboeken van in het buitenland genoteerde effecten duurt over het algemeen langer.

 

(door Ton Hermans en José Mast, Beleggingsrekeningen; Update: 29 januari 2024; Foto: Shutterstock)

 

Lees ook:

» Acht redenen waarom beleggers overstappen

» Bij welke aanbieders kun je gratis switchen tussen fondsen?

» Overstappen naar een ander pensioenproduct, hoe gaat dat?