Vijf populaire aanbieders van automatisch beleggen vergeleken

Ton Hermans

05/04/2022

Een heleboel mensen zijn tijdens de pandemie gaan beleggen, zo blijkt uit diverse onderzoeken. De meesten kiezen daarbij voor geautomatiseerd beleggen, wat de minste kennis en inspanning vereist. Maar als je wil beginnen met beleggen, heb je keus uit tientallen aanbieders van apps en platforms. Bij wie kan je dan het beste terecht?

Als je een aanbieder van beleggen gaat kiezen, zijn om te beginnen twee vragen belangrijk: hoeveel geld wil je inleggen en hoeveel wil je zelf doen? Je kunt zelf aandelen, obligaties en fondsen aankopen, maar je kunt ook alleen geld inleggen en een bank, broker of vermogensbeheerder het beleggingswerk laten doen. Daarnaast let je natuurlijk ook op de kosten. Die moeten zo laag mogelijk zijn.

Automatisch laten beleggen

Het heeft veel voordelen om geautomatiseerd voor je te laten beleggen. Je maakt dan digitaal een profiel aan op basis waarvan een beleggingsinstelling voor jou aan de slag gaat – wel nog steeds onder jouw verantwoordelijkheid. Je kiest dus zelf welk risico je wil nemen, maar je hoeft niet het hoofd te breken over welke beleggingsmix daarbij hoort. Bovendien krijg je hulp bij het kiezen van het risico dat bij je past.

Steeds meer banken en beleggingsinstellingen bieden deze manier van beleggen aan. Bij veel van hen kun je ook weer beginnen met 1 euro, maar soms geldt er een instapdrempel. Dat kan 50 euro zijn, 100 euro maar ook 10.000 euro.

Wil je de verantwoordelijkheid helemaal overdragen aan een expert die maatwerk levert, dan spreken we van vermogensbeheer. Hiervoor gelden meestal hoge instapdrempels van bijvoorbeeld 50.000, 100.000 of zelfs 250.000 euro.

Vergelijking laten beleggen op basis van eenmalig inlegbedrag

De meeste nieuwe beleggers kiezen momenteel voor automatisch beleggen. Ze hebben vaak wel een globaal idee met hoeveel geld ze willen beginnen. Maar ze weten vaak niet welke beleggingsinstelling ze moeten kiezen.

Daarom hebben we een voorselectie gemaakt van vijf aanbieders die populair zijn op Beleggingsrekeningen.nl. Van elke aanbieder tonen we de kosten die je mag verwachten. Dit doen we aan de hand van drie voorbeeldbedragen waarmee je van start kunt: 500, 2.000 en 10.000 euro. Bij elke aanbieder rekenen we uit wat de totale geschatte kosten zijn over één jaar.


Eenmalige inleg van 500 euro:

Aanbieder

geschatte jaarlijkse kosten

totale kosten 1e jaar*

Brand New Day Modelbeleggen

0,50%

€2,50

InDelta

0,57%

€2,85

Centraal Beheer Mixfondsen

0,60%

€4,50** 

ASN Doelbeleggen

1,35%

€6,75

ABN Amro Begeleid Beleggen1,48%€7,40

 

Eenmalige inleg van 2.000 euro:

Aanbieder

geschatte jaarlijkse kosten

totale kosten 1e jaar*

Brand New Day Modelbeleggen

0,50%

€10,00

InDelta

0,57%

€11,40

Centraal Beheer Mixfondsen

0,60%

€18,00**

ASN Doelbeleggen

1,35%

€27,00

ABN Amro Begeleid Beleggen1,48%€29,60

 

Eenmalige inleg van 10.000 euro:

Aanbieder

geschatte jaarlijkse kosten

totale kosten 1e jaar*

Brand New Day Modelbeleggen

0,50%

€50,00

InDelta

0,57%

€57,00

Centraal Beheer Mixfondsen

0,60%

€90,00**

ASN Doelbeleggen

1,35%

€135,00

ABN Amro Begeleid Beleggen1,48%€148,00

 

Deze vergelijking geeft aan wat de kosten zijn bij een eenmalige inleg. Het is ook mogelijk om periodiek in te leggen. Een vast bedrag per maand dus, eventueel gecombineerd met een eerste inleg. Bij periodiek beleggen zijn de geschatte jaarlijkse kosten niet wezenlijk anders.

Meer aanbieders van laten beleggen

Op deze pagina van Beleggingsrekeningen.nl vind je een vergelijkend overzicht van meer aanbieders van laten beleggen, inclusief reviews van onze redactie.

Toch liever zelf beleggen?

Als je helemaal op eigen houtje en zonder advies wilt beleggen en het leuk vindt om eigenhandig orders te plaatsen, dan kun je zelf beleggen bij diverse brokers. DeGiro, Binck (tegenwoordig Saxo Bank) en Bux zijn hier bekende voorbeelden van.

Maar er zijn ook kleinere, op actieve beleggers gerichte brokers als Lynx en Mexem. Ook bij de grote banken ABN Amro, ING en Rabobank is zelf aandelen selecteren mogelijk. Al moet je dan wel klant zijn van de bank.

Bij zelf beleggen betaal je meestal ook kosten voor de aan- en verkoop van effecten. Daarom hangen de kosten van zelf beleggen sterk af van je eigen beleggingsstijl. Je kunt de kosten vergelijken in dit overzicht.

 

(door Ton Hermans, Beleggingsrekeningen.nl, 5 april 2022; Foto: Shutterstock)


* Beleggingsinstellingen berekenen hun kosten ieder op een andere manier door aan beleggers, wat vergelijken erg lastig maakt. Daarom tonen we een totaal van alle kosten samen, in één situatie. De som geeft een indicatie van de totale jaarlijkse kosten van dit product als je belegt in een wereldwijd aandelen- of mixfonds met een gemiddeld risico.

** waarvan 0,30% eenmalige transactiekosten.