Ton Hermans

Beleggingsrekeningen.nl helpt je graag met kiezen. Dat kunnen we alleen doen als banken en brokers ons ook sponsoren. Dit heeft echter geen invloed op onze teksten. In de reviews lees je onze eigen mening.

ASN Gespreid Beleggen is een erg makkelijke en toegankelijke manier om duurzaam voor je te laten beleggen.

Je bepaalt zelf de inleg en de looptijd, plus het risico dat bij je past. Bij elk risico hoort één specifiek duurzaam mixfonds.

De mixfondsen beleggen in bedrijven, projecten en overheden die aan een duurzaamheidstoets van ASN voldoen.

De bank let hierbij op eerlijke lonen, welzijn van mensen en slim gebruik van grondstoffen en energie. Je geld wordt niet ingezet voor wapens, kinderarbeid of fossiele brandstoffen.

Hoe werkt het?

De inleg kun je afstemmen op het doelbedrag dat je wilt bereiken. Maar dat hoeft niet, je mag ook inleggen wat je maandelijks en/of eenmalig kunt missen.

Vervolgens maak je een keuze uit vijf ASN-mixfondsen met elk een ander risico. De fondsbeheerder zorgt ervoor dat je nooit meer risico loopt dan je opgeeft.

Meer of minder inleggen of het vermogen opnemen is altijd mogelijk. 

ASN Gespreid Beleggen is kortom erg simpel voor wie een ethisch verantwoord alternatief zoekt voor sparen en het risico van beleggen daarbij wil aanvaarden.

Wat kost het?

ASN rekent jaarlijks 0,30% servicekosten.

Daarnaast wordt elk jaar 0,90% aan fondsbeheerkosten ingehouden plus maximaal 0,23% aan transactiekosten binnen het fonds.

Speciale kenmerken

  • Eenvoudig: kies inleg, looptijd en risico
  • Beleggingen worden gescreend op milieu en welzijn
  • Je hoeft geen klant van ASN Bank te zijn
  • Online rekenhulp bij het kiezen

Door Redactie Beleggingsrekeningen

Kosten en kenmerken


Beheerkosten0,30 % + fondskosten
Order € 1.000-
Order € 5.000-
Minimale inleg€ 1,-
Totale lopende kosten (geschat) *1,33 %

» Bezoek website


> Vraag ASN Gespreid Beleggen hier aan


Wat moet ik verder weten?

Je keuzes maak je zelfstandig met de Beleggingsplanner van ASN, een soort online rekenhulp.

Over het saldo op de beleggingsrekening ontvang je een variabele rente.

Wat maakt dit product duurzaam?

ASN zorgt onder meer dat je geld niet wordt gebruikt voor wapenconflicten, kinderarbeid en niet-duurzame energie (olie en gas). Bedrijven moeten een actieve bijdrage leveren aan bijvoorbeeld windmolens of zonne-energie, fair trade of sociale woningbouw.

Een voorbeeld van de kosten

Albert Goossen belegt 5.000 euro in het Duurzaam Mixfonds Neutraal. In dezelfde maand begint hij met automatisch beleggen, maandelijks 100 euro. Na een jaar heeft hij hiermee 75 euro aan kosten gemaakt, voor het merendeel fondskosten (58 euro). Bij een positief rendement vallen de kosten iets hoger uit.

Verklaring tabel: voorbeeld van de totale jaarlijkse kosten van dit product bij 10.000 euro beleggen in een wereldwijd aandelen- of mixfonds met een gemiddeld risico.