Wat is een handelsplatform?

José Mast

15/07/2021

Online beleggen doe je via een handelsplatform. Dat is een website of app waarmee je aandelen en andere beleggingsproducten kunt kopen en verkopen op de beurs.

Een soort webwinkel voor beleggers dus, inclusief uitgebreide informatie die je helpt een goede keuze te maken. Wat zijn de kenmerken van beleggingsplatforms en waarin zitten de verschillen?

Grote verschillen

Wie een beleggingsrekening opent bij een broker, krijgt toegang tot een beleggingsplatform. Iedere online broker heeft zo’n platform, meestal via een beveiligde website of via een app. Sommige platforms lijken op elkaar, maar er zijn ook grote verschillen.

Orders plaatsen

Het belangrijkste wat je doet met een handelsplatform is handelen. Aandelen kopen en verkopen op de Amsterdamse beurs bijvoorbeeld. Daarnaast kunt je handelen in verschillende andere instrumenten, zoals obligaties, opties, futures, valuta’s en indextrackers. Je kunt handelen op verschillende beurzen in Europa en vaak ook daarbuiten. Een handelsplatform kan daardoor erg uitgebreid zijn.

Een kooporder plaatsen op een handelsplatform is wel iets ingewikkelder dan een aankoop doen in een webshop. Je geeft niet alleen aan hoeveel aandelen je wilt hebben, maar ook welk type order je wilt. Voorbeelden van ordertypen zijn ‘bestens’ of ‘limiet’, maar er kunnen veel meer keuzes zijn. Voordat je je koop definitief maakt, krijg je een bevestiging van de order. Daarop kun je controleren tegen welke prijs je het aandeel koopt en wat de bijkomende kosten zijn.

Informatie verzamelen

Om te weten welke instrumenten je wilt kopen, heb je informatie nodig. De bied- en de laatkoers bijvoorbeeld, zodat je weet voor welke prijs je het instrument op dit moment kunt kopen. Het is belangrijk dat deze koersinformatie realtime is. Iets om op te letten bij de keuze van het platform. Soms zijn aan realtime-koersinformatie kosten verbonden.

Andere belangrijke gegevens voor het maken van een keuze zijn bijvoorbeeld handelsvolumes en koersinformatie uit het verleden. Een handelsplatform geeft daarnaast meestal nog veel meer informatie. Dividend, het voortschrijdend gemiddelde over verschillende periodes, grafieken in allerlei variaties, het is allemaal beschikbaar en naar eigen inzicht te gebruiken.

Al die data zijn heel waardevol, maar een platform kan daardoor ook behoorlijk ingewikkeld zijn. Als je net begint met beleggen en je broker biedt de keuze uit verschillende platforms, dan heb je waarschijnlijk wel genoeg aan het eenvoudigste. Ook dat geeft meestal al meer informatie dan je werkelijk nodig hebt.

Portefeuille-overzicht

Je handelsplatform is tegelijkertijd je portefeuille. Hier zie je welke instrumenten je op dit moment in bezit hebt en wat hun actuele waarde is. Ook kun je het rendement aflezen. Soms kun je het scherm waarop deze informatie wordt getoond zelf indelen.


Dit bieden handelsplatforms ook:

· Fundamentele analyse

Met fundamentele analyse probeer je de koersontwikkeling te voorspellen op grond van de resultaten van een onderneming. Een handelsplatform dat fundamentele analysemogelijkheden aanbiedt, geeft informatie over onder andere jaarcijfers, rating, groei, waardering, financiële situatie, rentabiliteit en koers-winstverhouding. Ook heb je verschillende mogelijkheden om deze data grafisch weer te geven.

· Technische analyse

Met technische analyse probeer je de koersontwikkeling te voorspellen op grond van het koersverloop in het verleden. Belangrijke termen hierbij zijn steun (een signaal om een aandeel te kopen) en weerstand (een signaal om het aandeel te verkopen). Soms kun je op grond van de technische analyse ook een trendverwachting op korte, middellange en lange termijn opstellen.

· Favorieten

Zet aandelen die je interesseren in een lijst met favorieten, zodat je ze in de gaten kunt houden voor de toekomst.

· Advies van analisten

Wil je je eigen mening toetsen aan die van (andere) deskundigen? Veel beleggingsplatforms bieden per aandeel een professioneel, onafhankelijke beleggingsadvies aan. Je belegt echter altijd op eigen risico.

· Fondsenkeuzetool

Als je bij een broker kunt beleggen in beleggingsfondsen en EFT’s, maakt een fondsenkeuzetool of fondsselector het kiezen makkelijker. Met behulp van filters ontdek je snel de fondsen die bij je passen.

· Schaduwportefeuille

Met een schaduwportefeuille kun je kijken wat er gebeurt als je bepaalde aandelen zou kopen zonder ze daadwerkelijk te kopen. Zo kun je zien wat je rendement was geweest als je andere keuzes had gemaakt.

· Realtime-beursnieuws

Wil je snel kunnen reageren op nieuws uit de financiële wereld, dan heb je een realtime nieuwsvoorziening nodig. Het verschilt per platform over welke beurzen en uit welke werelddelen het nieuws beschikbaar is.

· Online educatie

Heb je nog niet zoveel ervaring met beleggen, dan is het fijn als het platform ook een goede uitleg geeft. De kwaliteit en begrijpelijkheid van deze online educatie verschilt per platform. De klantenservice kan ook helpen als je er niet uitkomt, onder andere telefonisch.

· Demoaccount

Heb je interesse in een platform, dan is het handig als je het vooraf kunt proberen met een demoaccount. Dit kan bij veel brokers.

(door José Mast, Beleggingsrekeningen, 15 juli 2021; Foto: Shutterstock Images)

Lees ook:

» Wat je moet weten over beleggen (begrippenlijst)

» 10 goede redenen om een beleggingsrekening te openen

» Wat kost beleggen?

» Welk beleggingsrisico past bij jou?

» Aantal beleggers in Nederland loopt flink op

» Welke beleggingsinstrumenten zijn het populairst?

» Acht redenen waarom beleggers overstappen

» Portefeuille overboeken: 5 brokers vergeleken

» Bij welke aanbieders kun je gratis switchen tussen fondsen?

» Hoe weet je of een belegging duurzaam is?

» Hoeveel geld moet een belegger achter de hand houden?

» Wat is de 4%-regel, en geldt deze nog altijd?