Wat kost beleggen?

Ton Hermans

19/03/2020

De kosten van beleggen zijn bij geen enkele bank, broker of vermogensbeheerder hetzelfde. Niet alleen hanteert elke aanbieder van beleggingsproducten zijn eigen tarieven, er is ook geen uniformiteit in kostensoorten die worden gehanteerd.

Dat maakt het erg lastig om aanbieders en hun producten te vergelijken. En je hebt ook weinig zicht op wat je nu eigenlijk betaalt voor je totale beleggingsoperatie.

De kosten die bij beleggingsproducten horen, drukken je winst (of vergroten het verlies) en hebben een duidelijke invloed op je rendement, elk jaar weer.

Onderzoek naar kosten per beleggingsvorm

Er zijn weinig onderzoeken waarin een poging is gedaan om inzicht te scheppen in gemiddelde kosten per beleggingstype. Zoals gewone, vrije vermogensopbouw, beheerd beleggen of beleggen voor je pensioen.

Twee adviesbureaus, Deal Consultancy en AF Advisors, sloegen hiervoor aan het rekenen. Ze publiceerden begin dit jaar het volgende overzicht via het Financieele Dagblad.

Hieronder zie je wat het beleggen je elk jaar gemiddeld kost volgens deze consultants als je 100.000 euro inlegt voor een periode van 10 jaar.

Het percentage is het deel van je totale belegde vermogen dat je kwijt bent aan kosten van de beleggingsinstelling. Tussen haakjes zie je het minimale en het maximale kostenpercentage dat de bureaus konden vinden.

Gemiddelde kosten per beleggingstype, van laag naar hoog

Individueel pensioen via de werkgever0,46%(min. 0,31%, max. 0,69%)
Collectief pensioen via de werkgever0,48%(min. 0,15%, max. 0,81%)
Aanvullend pensioen0,67%(min. 0,35%, max. 1,33%)
Vrije vermogensopbouw zelf beleggen0,95%(min. 0,40%, max. 1,81%)
Vrije vermogensopbouw beheerd beleggen1,29%(min. 0,57%, max. 1,87%)

Onderzoek Consumentenbond

Beleg je zelf en wil je weten welke broker de laagste kosten hanteert, check dan dit verslag op Beleggingsrekeningen van een recent onderzoek van de Consumentenbond.

De kosten van beleggen zijn vaak ingewikkeld en moeilijk te vergelijken omdat de producten én de soorten kosten per broker verschillen. Toch zegt driekwart van de beleggers (74%) in een recente enquête van de AFM dat kosten eenvoudig of zelfs zeer eenvoudig te vinden zijn.

(door Ton Hermans, Beleggingsrekeningen, 19 maart 2020; Bron: FD)

Lees ook:

» Welke kosten heb je als gaat beleggen?
» Hoe kan ik goedkoop beleggen?
» Hoeveel beleggen Nederlanders gemiddeld?