Bij welke aanbieders kun je gratis switchen tussen beleggingsfondsen?

José Mast

06/08/2020

Beleggen in fondsen is voor veel mensen een aantrekkelijke manier van beleggen. Je kunt er met weinig geld toch goed gespreid mee beleggen.

De keuze voor een beleggingsfonds is echter niet altijd makkelijk. En misschien wil je je ook niet voor altijd vastleggen op één fonds. Dan is het goed om te weten bij welke aanbieders je gratis kunt switchen.

Veel aanbieders van fondsen

Er is een groot aantal aanbieders van beleggingsfondsen. De meesten daarvan hebben ook een ruime keus. Je vindt deze aanbieders op de pagina Fondsbeleggen van Beleggingsrekeningen.nl.

Er is dus veel meer verkrijgbaar dan alleen de fondsen van je eigen bank, en vaak ook tegen lagere kosten.

Maar als je iemand bent die het graag echt voor het kiezen heeft, dan wil je misschien ook wel eens wisselen van fonds. Daar kunnen verschillende goede redenen voor zijn.

Redenen om van fonds te veranderen

· Je wilt duurzamer gaan beleggen.

· Je hebt interesse gekregen voor een bepaalde sector of regio.

· Je wilt het geld dat je eerst in één fonds had belegd nu spreiden over meer fondsen met verschillende risicoprofielen.

· Je kunt je een hoger risico veroorloven en wilt een deel van je vermogen onderbrengen in een fonds met een hoger risico.

· Je wilt je risico afbouwen door een deel van je vermogen onder te brengen in een fonds met een lager risico.

De volgende aanbieders laten je vrij kiezen

Bij aanbieders die helemaal geen transactiekosten in rekening brengen, is ook het wisselen van beleggingsfonds gratis. Dat zijn bijvoorbeeld Fitvermogen, ASN Bank en Fondsstad.

Hiervan heeft Fitvermogen met 60 fondsen verreweg de grootste keuze en ASN de kleinste met 12 duurzame fondsen. Houd bij Fondsstad rekening met een minimuminleg van 5.000 euro.

Aanbieders waar je maar één keer transactiekosten betaalt en daarna vrij mag switchen zijn bijvoorbeeld Centraal Beheer, Brand New Day en Synvest.

De keuze is bij deze aanbieders niet enorm groot (7 tot 10 fondsen), maar alle risicoprofielen zijn vertegenwoordigd. Brand New Day heeft alleen indexfondsen; dit zijn passief beheerde fondsen die een bepaalde ranglijst volgen. Dat houdt de kosten laag.

Andere kosten

Gratis kunnen wisselen van fonds is gunstig, maar het is zeker niet de enige factor om je keuze op te baseren. Let bijvoorbeeld ook op de beheerkosten of servicekosten.

Die kunnen uiteenlopen van 0 tot 1 procent bijvoorbeeld. Ook de eerder genoemde fondskosten lopen sterk uiteen. Hoge kosten kunnen op de lange termijn een aanslag op je rendement betekenen.

(door José Mast, Beleggingsrekeningen, 6 augustus 2020)

Lees ook:

» Welke kosten heb je als je gaat beleggen?

» Hoe kan ik goedkoop beleggen?

» Acht redenen waarom beleggers overstappen

» Welke beleggingsinstrumenten zijn het populairst?

» 10 goede redenen om een beleggingsrekening te openen