Het nieuwe Knab Beleggen: wat kun je ermee?

Ton Hermans

12/04/2018

Onlinebank Knab zette vorig jaar een streep door zijn beleggingsproducten Knab Gemaksbeleggen en Vermogensbeheer. Nu zijn beide vervangen door één nieuw product. Wat kun je precies doen met Knab Beleggen?

Als je wilt gaan beleggen bij Knab, hoef je zelf geen aandelen, obligaties, fondsen en dergelijke te kiezen op een duizelingwekkend handelsplatform. De bank doet dat allemaal voor je, bijna volledig geautomatiseerd.

We noemen dat laten beleggen. Meestal komt dit erop neer dat je alleen geld stort op een beleggingsrekening en dat algoritmes vervolgens het werk doen, op basis van je keuze voor een bepaald profiel.

Zo ook bij Knab Beleggen. Het is in wezen geautomatiseerd vermogensbeheer voor iedereen. Je hoeft geen kennis van beleggen te hebben. De bank wil een paar dingen van je weten en gaat daarna meteen aan de slag met je inleg op de rekening.

Vermogensbeheer wil in dit geval ook niet zeggen dat je zwaar vermogend moet zijn. In de meeste gevallen is laten beleggen juist erg laagdrempelig. Bij Knab kun je beginnen met 10.000 euro, of maandelijks 100 euro.

Beleggen bij Knab: hoe gaat het in zijn werk?

Wanneer je bij Knab een beleggingsrekening opent, beantwoord je eerst vragen over je financiële situatie, het risico dat je bereid bent te lopen en je doel. Zo stelt Knab je persoonlijke risicoprofiel vast.

De onlinebank heeft in totaal vier risicoprofielen: defensief, neutraal, offensief en zeer offensief. Als uit je vragenlijst een defensief profiel komt, gaat Knab voornamelijk beleggen in veilige obligaties. Heb je juist een offensief profiel, dan wordt je geld vooral belegd in aandelen.

Knab handelt wereldwijd in aandelen, obligaties, vastgoed en grondstoffen. De bank belegt in deze categorieën via ETF’s en indexfondsen. Dit zijn relatief goedkope beleggingsfondsen die beursindexen nabootsen.

De keuze voor een risicoprofiel betekent dat je nooit méér risico aangaat dan je zelf wilt lopen. Beleg je gericht voor een bepaald doel op de langere termijn, bijvoorbeeld een aflossing op je hypotheek, dan bouwt Knab het risico naar het einde toe automatisch af.

Eén belangrijke kanttekening: wil je een beleggingsrekening openen bij Knab, dan heb je ook een Knab-betaalrekening nodig. Hier komen we zo op terug.

Hoeveel moet je inleggen?

Je kunt bij Knab periodiek inleggen vanaf 100 euro per maand. Dit moet je minimaal een jaar lang volhouden. Je minimuminleg is dus 1.200 euro. Eenmalig inleggen kan ook, maar dan moet je minstens 10.000 euro op de beleggingsrekening storten.

Knab Beleggen heeft dus een zekere drempel. Die is hoger dan bij sommige andere aanbieders, maar vergeleken met traditioneel vermogensbeheer weer erg laag. Als je serieus wilt beleggen, zal het geen obstakel zijn.

Wat rekent Knab aan kosten?

Je betaalt jaarlijks 0,50% over je vermogen aan Knab als vergoeding voor het beheren van je beleggingen.

Daarbovenop betaal je fondskosten. Die verschillen per fonds maar zijn bij Knab maximaal 0,31%. In totaal wordt je rendement in één jaar dus gedrukt met hooguit 0,81%.

Dat is zeker niet heel hoog, maar je moet ook nog maandelijks 1 euro betalen voor de beleggingsrekening. Een nieuwe klant hoeft dit wel pas vanaf 2019 te doen.

Ook heb je nog de kosten van de betaalrekening van 5 euro per maand. Alles bij elkaar opgeteld kost Knab Beleggen je maximaal 0,81% plus 72 euro per jaar.

Hoe goedkoop of duur is dat?

De kosten van Knab Beleggen vergelijken we met die van een bekende andere aanbieder van geautomatiseerd vermogensbeheer: Binck.

Deze beleggersbank rekent voor zijn laten beleggen-product Binck Forward ook 0,50%, plus fondskosten van maximaal 0,28%.

Nauwelijks een verschil dus met Knab. Maar bij Binck is de beleggingsrekening gratis, heb je geen inlegdrempel en hoef je ook geen betaalrekening te openen.

Kies je voor Binck Comfort, vergelijkbaar vermogensbeheer met ook een minimuminleg van 10.000 euro, dan ben je jaarlijks maximaal 1,41% kwijt, inclusief de fondskosten en een beheervergoeding van 0,60%.

Andere banken die voor je beleggen

Er zijn uiteraard nog meer aanbieders van laten beleggen. Een selectie, met maximale kosten:

* ABN Amro Begeleid Beleggen: 1,21%. (Ook hier heb je een betaalrekening van de bank nodig, geen minimuminleg)

* ASN Bank Doelbeleggen: 1,20%. (Geen ASN-bankrekening nodig, geen minimuminleg)

* Fitvermogen.nl Gemaksfondsen: 0,95%. (Geen extra rekening nodig, minimuminleg €25 eenmalig)

* Nationale-Nederlanden Beheerd Beleggen: 2,37%. (Geen extra rekening nodig, minimuminleg €50 p.m. of €1.000 eenmalig)

* Robeco One: 1,37%. (Geen extra rekening nodig, minimuminleg €50 p.m.)

Conclusie: aantrekkelijk voor wie Knab-klant is

Knab Beleggen is volgens ons geen heel duur beleggingsproduct. Het hoort bij de goedkopere opties als je geautomatiseerd wilt laten beleggen door een bank of broker.

Het is zeker geschikt voor de beginnende belegger, maar ook voor de doe-het-zelfbelegger die naast zijn aandelenhandel wil láten beleggen. Redelijk wat beleggers doen dat.

Er zit één maar aan het hele verhaal, en dat is dat je een betaalrekening bij Knab nodig hebt: Knab Plus. Deze betaalrekening kost je 60 euro per jaar. Ben je nog geen klant van Knab, dan zijn dit dus extra kosten.

Daarom is het wellicht slim om pas voor Knab Beleggen te kiezen als je al klant bent van de bank of dat graag wilt worden. 

Via de app van Knab kun je dan ook de ontwikkeling van je vermogen op de beleggingsrekening goed volgen.

(door Ton Hermans, Beleggingsrekeningen, 12 april 2018)

Klik hier als je Knab Beleggen wilt aanvragen of openen.