Binck komt in handen van Saxo Bank
De Nederlandse internetbroker BinckBank maakt deze week bekend dat hij in zee wil gaan met zijn Deense concurrent Saxo Bank. Voor klanten van Binck verandert er voorlopig niets.
Saxo Bank legt 424 miljoen euro op tafel voor het beursgenoteerde Binck, dat jarenlang marktleider was in online beleggen in Nederland maar nu veel last heeft van concurrentie.
De Deense broker is bijna drie keer zo groot als Binck qua omzet en personeel, en nog groter nog als je uitgaat van beleggersactiviteit. Waar Binck jaarlijks 8 à 10 miljoen beurstransacties doet voor zijn klanten, rekent Saxo Bank tussen 40 en 45 miljoen keer af, zo zegt Binck-topman Vincent Germyns vandaag in het FD.
Binck telt 18 jaar na zijn oprichting ruim 630.000 beleggingsrekeningen in vijf Europese landen (Nederland, België, Frankrijk, Italië en Spanje). In Nederland beheert Binck 1,1 miljard euro aan belegd vermogen, volgens tellingen over 2017. Saxo Bank is ook actief in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Polen, Turkije en Zwitserland.
Merknaam Binck blijft overeind in Nederland en België
Beide banken zijn winstgevend: Binck eindigde vorig jaar 35 miljoen boven de streep en Saxo Bank 53 miljoen. Maar samen met Saxo Bank hoopt Binck een sterkere vuist te kunnen maken tegen zijn marktaandeel snoepende concurrenten, waaronder de Nederlandse rivaal DeGiro.
Aan tarieven zoals transactiekosten verandert voorlopig echter niets. Ook niet aan de beleggingsinstrumenten van beide banken, maar het is de bedoeling dat ze samen meer nieuwe producten gaan ontwikkelen.
Heb je nu een beleggingsrekening bij Binck, dan wordt daar niets aan aangepast. Binck blijft een Nederlandse bank onder Nederlands toezicht en je geld blijft ook beschermd onder de Nederlandse garantieregeling.
De naam Binck blijft nog minimaal drie jaar bestaan in Nederland en België, zo is overeengekomen. In Italië wordt waarschijnlijk voor Saxo gekozen. Het hoofdkantoor van Binck blijft in Amsterdam, dat van Saxo Bank in Kopenhagen.
Naar één handelsplatform?
Saxo is ook een pionier in online investeren en bestaat nog langer dan Binck – het werd al in 1992 opgericht. De Deense broker is ook al enige jaren actief in Nederland.
De transactiekosten bij Saxo zijn voor Nederlandse beleggers niet lager dan die van Binck. Voor een aandelentransactie ter waarde van 1.000 euro op Euronext Amsterdam bijvoorbeeld betaal je bij Binck momenteel 8 euro, bij Saxobank 12 euro.
Binck heeft wellicht ook een toegankelijker handelsplatform dan zijn nieuwe eigenaar. Dat komt mede doordat Saxo zich vooral op de actieve en ervaren trader richt. Volgens Germyns gaan Binck en Saxo Bank "op termijn richting dezelfde platforms", zo citeert het FD hem alvast.
De aandeelhouders van Binck en toezichthouder AFM moeten nog hun fiat geven. Naar verwachting kan de overname in het derde kwartaal van 2019 worden beklonken.
(door Ton Hermans, Beleggingsrekeningen, 18 december 2018)
Update 7 augustus 2019: De overname is vandaag afgerond. Daarmee beheert Saxo Bank zo'n 46 miljard euro aan vermogen van in totaal 860.000 klanten.
Lees ook:
» Binck-beleggers gaan allemaal over naar Saxo Bank
» Binck heeft beste klantenservice voor zelfbeleggers