Ton Hermans

Beleggingsrekeningen.nl helpt je graag met kiezen. Dat kunnen we alleen doen als banken en brokers ons ook sponsoren. Dit heeft echter geen invloed op onze teksten. In de reviews lees je onze eigen mening.

Dit product is niet meer onder deze naam verkrijgbaar. Kies Centraal Beheer Mixfondsen.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gemaksbeleggen van Centraal Beheer is bedoeld voor wie verantwoord wil beleggen zonder de beurs te volgen. De kosten van dit product zijn niet hoog in vergelijking met andere aanbieders.

Hoe werkt het?

Centraal Beheer Gemaksbeleggen maakt beleggen zo gemakkelijk mogelijk, zoals de naam al aangeeft. Je belegt in één mixfonds dat is samengesteld door Achmea Investment Management, een van de grootste vermogensbeheerders van het land.

Een mixfonds bestaat uit zowel aandelen, obligaties, geld als grondstoffen. Dat betekent dat het risico al gespreid is over verschillende soorten beleggingen. Er is keuze uit 3 mixfondsen met elk een duidelijk risicolabel: voorzichtig, gemiddeld en ambitieus.

Hoeveel geld je wilt inleggen, bepaal je helemaal zelf. Dat kan met een eenmalig bedrag (via iDeal of internetbankieren), maar incidenteel of maandelijks bijstorten kan ook. Geld opnemen of helemaal stoppen is op elk moment mogelijk.

Participaties kopen en verkopen doe je online, via Mijn Centraal Beheer of met een app. Daarin houd je ook makkelijk bij hoeveel je beleggingen waard zijn.

Samengevat kies je alleen het mixfonds en geef je de opdrachten voor aan- en verkoop. Centraal Beheer doet de rest.

Waarin kun je beleggen?

De mixfondsen van Achmea bestaan uit wereldwijde aandelen, staats- en bedrijfsobligaties, grondstoffen en Europese liquiditeiten.

Centraal Beheer belegt verantwoord. Dit betekent bijvoorbeeld dat er geen landen en bedrijven worden gesteund die mensenrechten niet respecteren volgens VN-normen.

Wat kost het?

Voor het beheren van het mixfonds rekent Achmea jaarlijks 0,60% van je belegde vermogen. Deze kosten zitten verwerkt in de koersen van de participaties.

Daarnaast betaal je eenmalig 0,30% voor elke aankoop c.q. inleg. Participaties verkopen of switchen naar een ander mixfonds kost niets.

Speciale kenmerken

  • Beleggen zonder enige moeite
  • Bepaal zelf wat je inlegt
  • Maatschappelijk verantwoord beleggen
  • Relatief lage fondskosten
  • Makkelijk beginnen, makkelijk weer stoppen

Wil je toch meer zelf doen en uit meer fondsen kunnen kiezen, bekijk dan Centraal Beheer Fondsbeleggen.

Door Redactie Beleggingsrekeningen

Kosten en kenmerken


Beheerkosten0,60 % (plus aankoopkosten)
Order € 1.000€ 3,-
Order € 5.000€ 15,-
Minimale inleg€ 1,-
Totale lopende kosten (geschat) *0,60 %

» Bezoek websiteWat moet ik verder weten?

* Centraal Beheer geeft geen advies, controleert niet of het mixfonds ook daadwerkelijk bij je past en waarschuwt ook niet bij koersdalingen. Daar blijf je zelf verantwoordelijk voor.

* Garanties zijn op dit product niet van toepassing. Je beleggingen blijven echter buiten een eventueel faillissement van de fondsbeheerder.

Wat maakt dit product verantwoord?

Bij het kiezen van aandelen en obligaties kijkt Achmea naar gedrag van bedrijven en landen rond milieu, maatschappij en bestuur. Er wordt niet belegd in onder meer wapens, tabaksproducten, controversiële landen en bedrijven die zich niet houden aan het Global Compact van de VN.

Een voorbeeld van de kosten

Wilma van Wonderen begint op 1 januari met beleggen en kiest het mixfonds met gemiddeld risico. Zij legt bij aanvang 5.000 euro in en stort elke maand 100 euro bij.

Aan het eind van het jaar heeft zij in totaal 52,20 euro aan kosten. Dit gaat van haar rendement af.

In dit rekenvoorbeeld is het rendement op de beleggingen gemakshalve buiten beschouwing gelaten.

* Verklaring tabel: voorbeeld van de totale jaarlijkse kosten van dit product bij 10.000 euro beleggen in een wereldwijd aandelen- of mixfonds met een gemiddeld risico.