Wie belegt er bij DeGiro?

Ton Hermans

17/11/2020

DeGiro spint garen bij de coronacrisis. De broker zag zijn klantenbestand in de eerste negen maanden van dit jaar groeien naar 1,16 miljoen. Wie zijn deze mensen?

De Nederlandse broker maakte bijna een jaar geleden bekend dat hij zou worden overgenomen door een van zijn concurrenten, de Duitse beleggingsbank Flatex. Die overname is nu helemaal afgerond. Begin november veranderde het moederbedrijf zijn officiële naam in FlatexDeGiro AG.

Aan de merknaam DeGiro verandert niets, want die doet het prima bij beleggers. In de eerste drie kwartalen werden in totaal zo'n 54 miljoen transacties gedaan.

Dat cijfer zegt op zichzelf misschien niet veel, totdat je snapt dat het om honderdduizenden handelstransacties per dag gaat. Spreek gerust van een gekkenhuis. Vorige week werd een nieuwe record geboekt: liefst 600.000 transacties binnen 24 uur.

Meeste nieuwe beleggers zijn rond de dertig

DeGiro is intussen actief in achttien Europese landen. Het is marktleider in Nederland en Oostenrijk en sinds kort ook in Frankrijk. De combi Binck/Saxo Bank is de belangrijkste tegenstrever.

De broker is vooral populair onder jongeren van achter in de twintig en vooraan in de dertig jaar, zo leren we uit een kwartaalbericht over DeGiro's nieuwste cijfers.

Volgens DeGiro komt meer dan de helft van alle nieuwe beleggers uit deze leeftijdscategorie. Zij kiezen een basic profiel en zijn geïnteresseerd in aandelen, het populairste beleggingsinstrument bij DeGiro.

Daarbij willen ze vooral hun handen leggen op de bekende wereldwijde merken. Oudere beleggers houden het meer op lokale bedrijven, zo zegt DeGiro. Van alle beleggers volgt ongeveer één op de drie een actieve beleggingsstrategie, waarbij er meer dan 25 transacties worden gedaan in één jaar tijd.

Coronacrisis niet de enige aanjager

De populariteit van aandelen en de instroom van nieuwe beleggers is vooral het gevolg van de coronapandemie en de bijhorende "volatiele markt", zo zegt topman Esmond Berkhout. Je wil immers inkopen op het moment dat aandelenprijzen laag liggen.

Maar er zijn nog twee belangrijke factoren volgens de CEO: de spaarrente en het bezuinigen op pensioenregelingen door werkgevers.

"We zagen al vóór de corona-uitbraak een sterke groei van het aantal klanten. Dit leek het gevolg van negatieve spaarrente op vermogens.

"Daarnaast is er elk jaar een toestroom van vooral jonge beleggers in de maand januari. Maar deze gebruikelijke seizoenssituatie duurde dit jaar veel langer. Er was een enorme piek in de beginweken van de uitbraak. Deze trend liep ook in de zomer nog door. Het aantal nieuwe accounts bleef aanzienlijk toenemen vergeleken met vorig jaar", aldus Berkhout.

Op naar 3 miljoen klanten

DeGiro rekent erop dat de groei voorlopig nog aanhoudt. In 2025 hoopt het bedrijf 3 miljoen klanten te bedienen. Het succes onder beleggers wijt DeGiro aan zijn combinatie van technologie, financiële kennis en betaalbare tarieven.

(door Ton Hermans, Beleggingsrekeningen, 17 november 2020; Beeld: DeGiro)

Lees ook: 

» Hoe veilig zijn je geld en beleggingen bij DeGiro?

» De belangrijkste trends in beleggersland