Wat verwachten beleggers van 2022?

Ton Hermans

07/01/2022

Door de erg hoge inflatie en de aanhoudende coronacrisis verwacht bijna twee derde van de beleggers dat 2022 een heel veranderlijk beursjaar gaat worden, met pieken en dalen. Wel is er veel minder vrees voor een economische tegenvaller.

Daar is nu slechts een op de acht beleggers bang voor, waar dat twee jaar geleden nog voor vier op de tien gold. Dit alles blijkt uit de nieuwste Beleggersbarometer van ING.

Stevig rendement aan einde van 2021

Het jaar 2021 is voor veel beleggers heel gunstig geëindigd. Over de laatste vier maanden behaalden zij gemiddeld meer rendement (11,8%) dan in de voorafgaande periode van vier maanden (9,2%).

Maar over de eerste maanden van het nieuwe jaar zijn de meesten veel minder positief.

Iets meer dan een kwart (27%) heeft er vertrouwen in dat de economische situatie in het eerste kwartaal zal verbeteren. Beleggers zullen anderen dan ook minder snel aanraden om te beginnen met beleggen. Bijna de helft geeft nu liever niet dat advies.

Een op de drie beleggers ziet covid en eventuele nieuwe varianten van het virus als de grootste bedreiging voor een positief rendement. Daarnaast is de oplopende inflatie een zorg.

Hoogste verwachtingen van aandelen in IT-sector

Ruim de helft van de beleggers (54%) denkt dat er dit jaar vooral rendement behaald kan worden uit aandelen. Het beste rendement wordt verwacht binnen de IT-sector. Vier op de tien beleggers denken dat daar de meeste kansen liggen.

Deze aandelen deden het in 2021 ook al erg goed. Alleen de energiesector bleef de IT-sector afgelopen jaar voor. Maar als je ook 2020 meeneemt, is IT veruit de best presterende sector.

De gezondheidszorg is plotseling veel minder in trek, volgens Bob Homan van ING. Nog maar 13 procent van de beleggers ziet dit als meestbelovende sector, aldus de econoom.

Minder geld over dan in 2021

Er lijkt ook niet meer zoveel geld te zijn om mee te beleggen dan een halfjaar geleden.

Minder dan de helft van de beleggers verwacht in de eerste drie maanden van het jaar geld over te houden om daar aandelen of andere effecten van te kopen. Dat is een trendbreuk ten opzichte van 2021, toen er steeds een stijgende lijn te zien was.

De helft van de beleggers die wel verwachten geld over te houden, zou ervoor kiezen om dit geld nu in beleggingsfondsen te steken. 36% kiest liever voor individuele aandelen en 14% gaat voor een andere beleggingsvorm.

Veel minder angst voor tegenvallers

De helft van de beleggers rekent in 2022 op niet meer dan tussen de 0% en 5% rendement. Een kwart denkt tussen de 5% en 10% rendement te behalen en 11% verwacht zelfs meer dan 10%.

Opvallend is dat erg weinig beleggers zich druk maken om economische tegenvallers. Vorig jaar werd dat juist nog gezien als de grootste dreiging.

Veel nieuwe beleggers zijn erg jong

Beleggen is ook onder jongeren steeds populairder aan het worden, zoveel is duidelijk. De gemiddelde leeftijd is hard aan het dalen.

Een op de vijf beleggers begint al vóór zijn 25e. Gemiddeld starten Nederlanders met beleggen op 35-jarige leeftijd, zegt ING.


(door Ton Hermans, Beleggingsrekeningen, 7 januari 2022; Bron: ING Beleggersbarometer, Foto: Shutterstock)


Lees ook:

» Nederlandse beleggingen met bijna de helft toegenomen

» Een op de drie beleggers handelt te vaak

» Welke vorm van beleggen past bij mij?

» Aantal beleggers in Nederland loopt flink op

» Veel nieuwe beleggers door covid en lage spaarrente

» Vijf manieren om als belegger te reageren op een crisis