Veel nieuwe beleggers door covid en lage spaarrente

Ton Hermans

18/12/2020

Het aantal beleggers in Nederland is in 2020 fors gegroeid. Dat komt door de lage spaarrente, maar ook door de coronapandemie. "Mensen zaten noodgedwongen thuis en hadden meer tijd om zich over beleggen te buigen", zegt onderzoeksbureau Kantar.

Kantar, voorheen TNS NIPO, doet elk jaar een steekproef onder Nederlandse huishoudens. Uit het nieuwste vragenrondje blijkt dat het aantal beleggende huishoudens dit jaar met liefst 17% is gegroeid tot 1,75 miljoen.

Zo'n toename is deze eeuw nog niet vertoond en komt in de buurt van de explosieve populariteit van de beurs in de jaren negentig. Toen belegde een kwart van de huishoudens. Nu zitten we op 22% volgens Kantar.

Zelf beleggen weer populairder geworden

Consumenten zijn hierbij ook actiever aan het beleggen. Zelf beleggen – dat wil zeggen helemaal zelfstandig beslissen in welke aandelen, beleggingsfondsen of derivaten je investeert via een beleggingsrekening – is weer meer in trek.

Dat is opvallend, want de afgelopen jaren bleef het aantal zelfbeleggers stabiel en werd vooral geautomatiseerd beleggen populairder. Die vorm van beleggen groeit ook nog steeds, maar volgens Kantar zien alle banken en brokers hun klantenkring van zelfbeleggers toenemen.

"Dit betekent ook dat een groeiende groep mensen zowel zelf belegt als gebruikmaakt van geautomatiseerd vermogensbeheer", aldus Kantar in zijn rapport.

De peiler ziet daarnaast dat ervaren beleggers dit jaar hun mix van effecten aanpasten. Ze hebben minder gespaard en zijn meer gaan beleggen.

Duurzaam beleggen in trek

Ook heel duidelijk is dat duurzaam beleggen flink aan terrein wint. Dat gebeurt op twee fronten.

"Enerzijds komen er meer beleggers bij die (ook) duurzaam beleggen, anderzijds zien we dat duurzame beleggers hun portefeuille verder verduurzamen", aldus Kantar.

Het onderzoeksbureau deed een steekproef onder bijna 38.000 huishoudens.

(door Ton Hermans, Beleggingsrekeningen, 18 december 2020; Bron: Retail Investor Kantar)

Lees ook:

» Aantal beleggers in Nederland loopt flink op

» De belangrijkste trends in beleggersland

» Vijf manieren om als belegger te reageren op een crisis

» Etiket 'duurzaam' erg aantrekkelijk voor veel beleggers

» Meeste Nederlandse beleggers zijn doe-het-zelvers

» Wie belegt er bij DeGiro?

» Welke beleggingsinstrumenten zijn het populairst?