José Mast

Beleggingsrekeningen.nl helpt je graag met kiezen. Dat kunnen we alleen doen als banken en brokers ons ook sponsoren. Dit heeft echter geen invloed op onze teksten. In de reviews lees je onze eigen mening.

Symbid is een van de eerste crowdfundingplatforms van Nederland. Je kunt via Symbid beleggen in start-ups, maar ook in bewezen bedrijven. Het rendement kan hoger of lager zijn dan van aandelen van beursgenoteerde bedrijven.

Obligaties of aandelen 

Bij Symbid heb je de keuze tussen een converteerbare obligatie en een aandeel. Bij een converteerbare obligatie leen je geld uit, maar je ontvangt geen rente. De rente wordt namelijk opgeteld bij de lening. Aan het einde van de looptijd kun je ervoor kiezen om het uitgeleende bedrag om te zetten in een aandeel.

Bedrijven die via Symbid geld ophalen, hebben vaak als doel om na de start-upfase een andere investeerder te zoeken. Het komt ook voor dat een bedrijf al een tijdje bestaat, maar eerst verder wil groeien voordat het een overnamepartner gaat zoeken.

Waardebepaling lastig

Voor een individuele investeerder is het lastig in te schatten hoeveel een aandeel waard is. Een registeraccountant helpt hierbij. Achteraf kan de waarde van deze aandelen tegenvallen. De kans hierop is groter bij een platform als Symbid, waar relatief weinig beleggers actief zijn, minder dan op de beurs.

Een prospectus is niet nodig voor het platform. Symbid biedt wel veel informatie over de bedrijven en de financiële situatie.

Wat kost het?

Symbid rekent 1,21 procent administratiekosten (incl. btw) over je investering. 

Speciale kenmerken

  • Een van de eerste crowdfundingsites
  • Word mede-eigenaar van een bedrijf door in aandelen te beleggen
  • Investeren is mogelijk vanaf 20 euro
  • Veel financiële informatie beschikbaar over bedrijven
  • Soms leuke extra's, zoals korting bij het bedrijf

Door Redactie Beleggingsrekeningen

Belangrijkste kenmerken


ToezichtAFM
AanbodAandelen
Minimale inleg€ 20,-

» Bezoek website


> Begin hier met investeren via Symbid


Wie is Symbid?

Symbid is in 2011 opgericht als eerste crowdfundingplatform dat aandelen in start-ups of groeiende bedrijven aanbiedt.

Inmiddels hebben investeerders zo’n 30 miljoen euro gestoken in circa 220 projecten.