Welke ETF moet je kiezen?

Ton Hermans

06/08/2021

Indextrackers of ETF’s zijn populair onder beleggers. Dat is niet zo gek, want een indextracker heeft lage kosten. Dat komt het beleggingsresultaat ten goede. Bovendien kun je er goed je risico’s mee spreiden. Maar waar moet je nu op letten bij het kiezen van een ETF?

ETF’s zijn verzamelingen van aandelen of obligaties die een bepaalde index volgen. Er is dus geen actieve fondsbeheerder nodig en dat is gunstig voor de kosten. Zowel beginnende als gevorderde beleggers maken daarom graag gebruik van deze instrumenten, voluit exchange traded fund genoemd.

Soorten ETF’s

ETF’s zijn er in geuren en kleuren. Je kunt kiezen voor een indextracker met alleen Nederlandse aandelen, met aandelen in opkomende markten of in Amerikaanse techbedrijven, om maar een paar voorbeelden te noemen. Als je sterk gelooft in één specifieke sector of regio, dan kan dat een reden zijn om te kiezen voor een bijpassende indextracker.

Je kunt ook kiezen voor duurzaam beleggen. Je kiest dan bijvoorbeeld voor een ETF waarin alleen fondsen zijn opgenomen die zijn getoetst aan ESG-indicatoren. Die afkorting staat voor environment, social and government, oftewel milieu, mens en bestuur.

Verder is het belangrijk om voor jezelf de vraag te beantwoorden hoeveel risico je kunt en wilt lopen. Kun je je een hoger risico veroorloven? Dan kun je kiezen voor een ETF met wat meer risico, maar ook meer kans op een hoger rendement.

Informatie zoeken

Zoek je een ETF die voldoet aan jouw wensen, dan heb je dus veel informatie nodig over de betreffende indextracker. Je hebt grofweg drie manieren om deze informatie te vinden.

· Raadpleeg de informatie van de aanbieders van ETF’s. Zij zijn verplicht om onder andere de Essentiële Beleggers Informatie (EBI) te publiceren. Hierin kun je informatie vinden over het beleggingsbeleid, de kosten, het risico en het rendement in het verleden.

· Kijk op reviewsites, zoals Morningstar.nl. Je kunt op deze site bijvoorbeeld filteren op risico en dividenduitkering. Ook geeft Morningstar scores aan ETF’s.

· Gebruik de informatie van je broker. Brokers kunnen meer of minder ETF’s aanbieden, dus het is handig om te kijken welke indextrackers jouw broker in het assortiment heeft.

Voorbeeld: Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (EUR)

Heb je alle benodigde informatie gevonden, dan kun je een keuze maken. Neem bijvoorbeeld het Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (EUR), onze favoriet onder de aandelentrackers.

Wat zijn de voordelen en beperkingen van deze ETF?

Voordelen:

  • Wereldwijd beleggen in een brede mix van aandelen, dus een mooie basis voor je beleggingsmix.
  • Niet alleen in ontwikkelde landen, maar ook in opkomende markten.
  • Niet alleen in grote bedrijven, maar ook in middelgrote ondernemingen (mid-cap).
  • Lage kosten (0,22% servicefee).

Beperkingen:

  • Geen Nederlandse tracker, hierdoor loop je wat rendement mis.
  • Je belegt niet in kleine ondernemingen (small caps).

Deze tracker is te koop bij DeGiro en Mexem of Lynx onder de code IE00B3RBWM25. Bij andere brokers als Bux of de Rabobank is een vergelijkbare tracker te koop onder de code IE00B8GKDB10.

Onze keuze is geen beleggingsadvies

Ook als je belegt in een ETF is het zinvol om goed te spreiden. Het Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (EUR) is weliswaar onze favoriet, maar alleen als onderdeel van een geheel van beleggingen. Wij beleggen daarnaast in opkomende markten, de Pacific en Europa.

Let op: dit is geen financieel advies. Met beleggen kun je je inleg verliezen. Om te bepalen welke beleggingen bij je passen, moet je zelf je beleggingsprofiel bepalen, eventueel samen met een professioneel adviseur.

(door Redactie Beleggingsrekeningen, 6 augustus 2021, laatste update 7 september 2021)

Lees ook:

» Wat zijn ETF's en waarom zijn ze populair?

» Hoe weet je of een belegging duurzaam is?

» Hoeveel beleggen Nederlanders gemiddeld?

» Welk beleggingsrisico past bij jou?

» Welke beleggingsinstrumenten zijn het populairst?