Wat zijn ETF's en waarom zijn ze populair?

Ton Hermans

14/03/2019

Als je voor het eerst gaat beleggen, kom je binnen enkele minuten het woord ETF tegen. Een ETF is een populair beleggingsinstrument. We leggen uit wat het inhoudt en waarom je kan overwegen om zo'n ETF aan te kopen.

ETF staat voor exchange traded fund. Maar dat mag je vergeten, want dit zegt weinig of niets. Het gaat om een speciaal type beleggingsfonds. Andere veelgebruikte benamingen hiervoor zijn indexfonds, indextracker of alleen tracker. Het is eigenlijk telkens hetzelfde.

Wat is een indexfonds?

Een indexfonds is een beleggingsfonds dat automatisch een beursgraadmeter (een index) nabootst. In het fonds zitten naar verhouding precies dezelfde aandelen en obligaties die ook in de beursindex zijn opgenomen. Het fonds weerspiegelt dus een index – die op zijn beurt een beurs of markt weerspiegelt.

Gaat het goed met de beurs, dan groeit het indexfonds evenredig mee. Vallen de koersen gemiddeld terug, dan wordt ook het indexfonds minder waard. Lekker makkelijk en inzichtelijk.

Hoe kom ik aan zo'n ETF?

Er zijn talloze indexfondsen waarin je kunt beleggen. Dat doe je bij een broker zoals Binck of DeGiro, bij wie je een beleggingsrekening opent en vervolgens zelf je ETF's selecteert.

ETF's worden verhandeld op de beurs. Binck en DeGiro geven je indirect toegang via hun handelswebsite.

Je kiest bijvoorbeeld een fonds dat de AEX-index schaduwt. Of de S&P 500, een index voor Amerikaanse aandelen. Maar je kunt ook ETF's kopen die een bepaalde regio volgen, bijvoorbeeld Azië. Of een speciale sector zoals technologie. Of alleen grondstoffen, zoals olie, edelmetalen of sojabonen.

Populair sinds de crisis

Indexfondsen zijn in de jaren zeventig van de vorige eeuw uitgevonden. Het eerste fonds volgde de S&P 500 en bestaat nog steeds (het heet Vanquard S&P 500 Index Fund).

In de jaren negentig werd in Amerika voor het eerst de benaming ETF gebruikt. Pas sinds het einde van de financiële crisis zijn ETF's ook echt populair in Europa en Nederland. Volgens een telling investeert ongeveer de helft van de beleggers momenteel in ETF's.


Wat zijn de voordelen van ETF's?

Investeren in een ETF of indexfonds heeft een paar belangrijke voordelen.

1. Goede spreiding

Op de eerste plaats is je inleg meteen al goed gespreid over een heleboel bedrijven, landen en sectoren. Je doet geen gekke dingen en bent niet aan het gokken.

Koop je meerdere ETF's, dan kun je dus zelf nog eens extra spreiden, heel gericht. Bijvoorbeeld door één ETF te kopen voor Europese aandelen, één voor technologie en één voor edelmetalen.

2. Lage kosten

Op de tweede plaats is een indexfonds geen heel duur product binnen zijn soort, het beleggingsfonds.

Een normaal beleggingsfonds moet onderhouden worden door een dure, actieve fondsmanager, een ETF niet. De samenstelling ervan wordt namelijk niet doorlopend aangepast.

Het rendement op een normaal beleggingsfonds wordt meestal flink gedrukt door de kosten voor de fondsbeheerder. Dat verschilt sterk per fonds, maar het kan bijvoorbeeld jaarlijks 1,5% of 2,0% van je investering zijn. De kosten van een ETF drukken de opbrengst doorgaans veel minder. Denk aan 0,5%.

3. Geen lastige keuzes

Beleggen met een ETF is erg makkelijk. Met één aankoop investeer je in honderden of misschien wel duizenden bedrijven, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over een slechte prestatie van één ervan of aan de kennis van een analist.

En je hoeft dus ook zelf geen portefeuille van effecten samen te stellen. We noemen dit passief beleggen.

4. Makkelijk te volgen

Je beleggingen volgen is erg gemakkelijk. Heb je een AEX-tracker, dan kom je zelfs via het radionieuws te weten of je vandaag geld hebt verdiend of niet.

5. Gunstig op lange termijn

Het belangrijkste voordeel is misschien het meest voor de hand liggende: je haalt hetzelfde rendement als de index.

Slechts een enkel beleggingsfonds weet een beter resultaat te behalen dan de beurs binnen een periode van vijf jaar, zo laten onderzoeken zien.

Vooral voor vermogensbeheer kan beleggen in ETF's daardoor een verstandige langetermijnstrategie zijn.


Hebben ETF's ook nadelen?

Ook al zijn ze relatief goedkoop, ETF's zijn niet gratis. Er gaat toch een deel van je inleg of rendement naar de aanbieders van deze fondsen.

Je wordt met een ETF ook geen aandeelhouder van enig bedrijf.

En ook een ETF geeft geen garantie op een feestje. De waarde ervan daalt uiteraard mee als de hele markt terugloopt.


(door Ton Hermans, Beleggingsrekeningen, 14 maart 2019)