Wat houdt execution only beleggen in?

José Mast

29/10/2019

Als je genoeg kennis hebt van beleggen, kun je zonder advies zelf handelen in aandelen en beleggingsfondsen. Dat heet execution only en het is veruit de goedkoopste manier van beleggen.

De andere kant van de medaille is dat het volledig je eigen schuld is als het misgaat. Voor wie is execution only beleggen?

Drie manieren om te beleggen

Als je wilt gaan beleggen, kun je kiezen uit drie manieren: vermogensbeheer, beleggen met advies en execution only.

• Bij vermogensbeheer geef je het beleggen volledig uit handen, maar spreek je wel met de vermogensbeheerder af welk doel je wilt bereiken en hoeveel risico je bereid bent te nemen. Dit is de duurste vorm van beleggen.

• Bij beleggen met advies beleg je zelf, maar krijg je daarbij advies van een expert. Je mag zelf weten of je dat advies opvolgt. De beleggingsinstelling berekent de kosten van het advies door aan de belegger, maar dit is gemiddeld minder dan bij vermogensbeheer.

• Bij execution only bepaal je al je aan- en verkopen zelf. Je krijgt geen advies, hooguit algemene informatie over beleggingsinstrumenten, koersgrafieken en soms ook cursusmateriaal. Dit is de goedkoopste vorm van beleggen.

Voor wie is execution only?

Voordat je kunt gaan beleggen zonder advies, moet je een (online) vragenlijst invullen over je kennis over en ervaring met beleggen.

De beleggingsinstelling is verplicht om je zo’n vragenlijst voor te leggen. Aan de hand van je antwoorden krijg je een advies of execution only bij je past.

Als je slaagt voor de test, mag de beleggingsinstelling ervan uitgaan dat je voldoende kennis en inzicht hebt om zelfstandig te beleggen. Je bent dan volledig zelf verantwoordelijk voor je beleggingsbeslissingen.

Als de test uitwijst dat je te weinig van beleggen weet, zal de beleggingsinstelling je een andere manier van beleggen of sparen adviseren. Dat advies hoef je niet op te volgen.

Als de beleggingsinstelling je toestaat een beleggingsrekening te openen waarmee je zelf kunt handelen op de beurs, dan mag je dat gewoon gaan doen.

Het gevaar is dat je op de beurs iets koopt wat niet bij je past, bijvoorbeeld omdat het te risicovol is. Als je daardoor geld kwijtraakt, kun je niet aankloppen bij de beleggingsinstelling om een vergoeding te claimen.

Execution only is dus bedoeld voor mensen die precies weten welke risico’s ze lopen met de beleggingsinstrumenten waarin ze handelen. Daar is kennis voor nodig, maar ook tijd om beursontwikkelingen te volgen bijvoorbeeld.

Advies helpt niet tegen koersdaling

Wil je absoluut geen geld verliezen, dan kun je beter niet gaan beleggen. Het helpt in dat geval niet om te gaan beleggen met advies of met een vermogensbeheerder.

Een beleggingsadviseur of vermogensbeheerder is nooit verantwoordelijk voor de waardedaling van een portefeuille. Hij hoeft je er zelfs niet op te wijzen dat de aandelen in je portefeuille in waarde aan het dalen zijn. Je kunt alleen een schadevergoeding eisen als hij zijn werk niet goed heeft gedaan, bijvoorbeeld door risicovolle aandelen te adviseren of te kopen terwijl die niet bij je passen.

Overigens heb je ook voor beleggen met advies en zelfs voor vermogensbeheer nog wel enige kennis van beleggen nodig. Je moet begrijpen welk risico je met beleggen loopt.

Execution only en beleggen in fondsen

Heb je niet genoeg kennis en tijd om zelf te beleggen op de beurs, dan kun je misschien wel zonder advies deelnemen aan beleggingsfondsen. Daarmee beleg je in één keer in verschillende aandelen of obligaties tegelijk, zodat de spreiding goed geregeld is.

Ook dan heb je nog wel kennis en tijd nodig om één of meer beleggingsfondsen te kiezen die passen bij je doel. Maar dat is makkelijker en minder risicovol dan beleggen in afzonderlijke aandelen.

(door José Mast, Beleggingsrekeningen, 29 oktober 2019)

Lees ook:

» Welk beleggingsrisico past bij jou?

» Wat is de 4%-regel, en geldt deze nog altijd?