Nieuwe tarieven bij Binck: wat verandert er?

Ton Hermans

28/03/2018

(Let op: dit is een oud artikel. Binck is inmiddels overgenomen door Saxo Bank, dat eigen tarieven hanteert.)

De kosten en formules voor zelf beleggen bij Binck gaan volledig op de schop. De beleggersbank voert 3 nieuwe pakketten in waar bestaande klanten uiterlijk 1 mei 2018 op moeten overstappen.

Nieuwe klanten kunnen al meteen kiezen voor deze formules. We zetten op een rij wat er op hoofdlijnen verandert bij Binck.

1. Er komen nieuwe pakketten voor wie zelf belegt

Als je zelf effecten wilt verhandelen op de beurs, koos je als klant bij Binck tot nu toe voor Binck Basic (breed publiek) of Binck Active (ervaren beleggers). Daarvoor in de plaats komen nu 3 nieuwe formules: Binck Green, Blue en Black.

Green is bedoeld voor de beginnende of allround aandelenbelegger, Blue voor de meer actieve belegger die gebruik wil maken van het professionele platform (ProTrader) en Black tot slot voor de veeleisende daghandelaar. Elke formule heeft zijn eigen diensten, tools en tarieven.

Binnenkort vind je op Beleggingsrekeningen een uitgebreidere beschrijving van deze 3 nieuwe pakketten.

2. Er komt bewaarloon bij

Voor Binck Basic betaalde je tot op heden geen bewaarloon, alleen voor Binck Active (0,20%) en voor fondsen en ETF's (0,15%).

In de nieuwe opzet ga je in elke formule bewaarloon betalen. Binck noemt het een servicefee. Dit is een vergoeding voor het aanhouden van de beleggingsrekening en het gebruiken van het platform plus alle informatie.

De fee geldt niet voor opties en futures en krijg je terugbetaald als je nog andere producten bij Binck afneemt. De servicefee wordt als volgt berekend:

Binck Green: elke maand €3 + 0,01% over je beleggingswaarde
Binck Blue: elke maand €7,50 + 0,015%
Binck Black: elke maand €25 + 0,015%

(bij Black vervalt de fee vanaf 75 transacties of €500 aan transactiekosten in de maand).

3. De transactiekosten worden lager

Doordat de servicefee wordt ingevoerd, kan Binck de transactiekosten flink verlagen. Of je per saldo duurder of goedkoper uit bent, hangt uiteraard volledig af van je handelsgedrag en je belegde vermogen. Het kan voor iedereen anders uitpakken.

De nieuwe kosten van een gewone aandelenorder op Euronext:

Green: €1 + 0,15% (met een minimum van €8, maximaal €150)
Blue: €1 + 0,1% (min. €7, max €150)
Black: €1 + 0,1% (min. €6, max. €75)

Het volledige nieuwe tarievenoverzicht van Binck vind je hier.

4. Nieuw: de combinatiekorting

Klanten die zelf beleggen, verdienen een soort combinatiekorting op de servicekosten als ze ook een ander product openen of aanhouden bij Binck.

Heb je een rekening voor Binck Sparen, Pensioenbeleggen of Laten Beleggen (Binck Comfort en Forward), dan krijg je maandelijks €3 korting op de servicefee bij Green en €7,50 bij Blue en Black.

Je betaalt in dat geval dus alleen het procentuele tariefdeel van het bewaarloon. De rest wordt teruggestort op je beleggingsrekening.

Een eerste rekenvoorbeeldje

Op Beleggingsrekeningen vergelijken we alle brokers in Nederland traditioneel op de kosten van één aandelenorder van €1.000 op Euronext.

Voorheen was je bij Binck dan €10 kwijt aan transactiekosten. Bij Binck Green wordt dit €8. Maar je betaalt daar maandelijks €3 aan bewaarloon bij, plus 0,01% over de waarde van je portefeuille (ook berekend per maand).

Binck Blue kost je voortaan €7, plus de servicefee van €7,50 per maand en 0,015% over je vermogen. Met Binck Black zit je op €6, plus de fee van €25 (die vervalt als je echt heel veel handelt).

Conclusie: Binck wil dat je ook andere producten afneemt

Samengevat is het nieuwe prijsplan van Binck dusdanig complex dat je onmogelijk kunt zeggen wie er duurder of goedkoper mee uit zal zijn. Hoe meer je doet bij Binck, hoe lager je tarief, zo is de gedachte. Of het ook zo uitpakt, moet nog blijken.

Het lijkt ons dat je alleen een kostenvoordeel zult hebben als je ook een spaar-, pensioen- of een Laten Beleggen-rekening opent bij Binck. Dan ontwijk je de nieuwe servicekosten voor het grootste deel.

Deze rekeningen moet je wel ook actief gebruiken, er moeten minimumbedragen op staan. Denk aan €5.000 spaargeld voor Binck Sparen en aan €10.000 vermogen bij Binck Comfort, het vermogensbeheerproduct.

Dit alles past duidelijk in het plan van Binck om uit te groeien tot veel meer dan alleen een bekende beleggersbank.

We zijn benieuwd of de trouwe Binck-belegger met deze vrij drastische aanpassingen ook daadwerkelijk extra producten bij Binck gaat afsluiten.
 

(door Ton Hermans, Beleggingsrekeningen, 28 maart 2018)


Lees ook: Sparen in het buitenland bij Binck: een eerste indruk