Crowdfunding: gaat het wel om de rente?

Crowdfunding ontwikkelt zich snel als alternatief voor lenen bij de bank én als mogelijkheid om te beleggen. Een paar cijfers geven inzicht waar we op dit moment staan.  

Crowdfunding heeft nog maar een piepklein aandeel in de markt voor financiering van ondernemingen. Maar de platformen – websites waarop ondernemer en geldschieter elkaar treffen – schieten als paddenstoelen uit de grond.

Nederland telt er op dit moment 44, volgens overzichtssite Fundwijzer.nl. Op deze platformen worden nu 674 projecten aangeboden, dat wil zeggen ideeën voor producten of ondernemingen waar investeerders geld in kunnen steken. Zij krijgen daar dan rente op hun lening voor terug.

Meeste projecten zijn donaties

Opvallend is echter dat het merendeel van de initiatieven wordt gefinancierd met donaties of via een wederdienst. De geldschieters verwachten daar dus geen financiële tegenprestatie voor. Dit geldt voor bijna twee derde van de projecten, weet Fundwijzer.

Dit zou betekenen dat het de meeste investeerders op de platformen niet te doen is om renteopbrengst. Kijken we echter naar het totale opgehaalde bedrag, dan zien we dat 72% daarvan wel een lening is.

Nieuw record in crowdfunding

Volgens Fundwijzer is er in Nederland in de eerste 7 maanden van 2015 voor ruim 50 miljoen euro aan financiering opgehaald via crowdfunding, voor in totaal 1.250 projecten. In heel 2014 was de markt goed voor 63 miljoen.

Juli is de succesvolste maand tot nu toe, met een nieuw record: er werd in deze maand €9.650.000 opgehaald. €2,5 miljoen daarvan komt van Geldvoorelkaar.nl, het grootste platform.

Overzichten van platformen

Crowdfunding is duidelijk een snel groeiende vorm van zakelijke financiering. In mindere mate wordt het opgepakt als beleggingsalternatief voor een lage spaarrente.

Op beleggingsrekeningen.nl en bankenvergelijking.nl vind je actuele overzichten van de interessantste crowdfundingplatformen in Nederland.

(door Ton Hermans, 4 augustus 2015