José Mast

Beleggingsrekeningen.nl helpt je graag met kiezen. Dat kunnen we alleen doen als banken en brokers ons ook sponsoren. Dit heeft echter geen invloed op onze teksten. In de reviews lees je onze eigen mening.

Pensioenbeleggen is een manier om met fiscaal voordeel vermogen op te bouwen voor je pensioen. Vermogensbeheerder Index People belegt het geld in indexfondsen. Van het eindkapitaal koop je op de einddatum een lijfrente.

Je kunt zelf kiezen hoeveel en hoe vaak je inlegt. Automatisch een vast bedrag beleggen kan ook. Het enige waar je rekening mee moet houden zijn de fiscale regels. Als je je daaraan houdt, kun je de inleg aftrekken voor de inkomstenbelasting.

Hoe werkt het?

Je opent de rekening online. Vervolgens kun je geld overmaken vanaf een vaste tegenrekening.

Je kunt ook kapitaal laten overdragen van een bestaande lijfrente- of stamrechtrekening naar Pensioenbeleggen. Het is belangrijk dat dat rechtstreeks gebeurt en niet via je privérekening. Pensioenbeleggen heeft daar voorbeeldbrieven voor die je kunt gebruiken.

Pensioenbeleggen geeft geen advies. Je moet dus zelf bepalen of beleggen bij je past. Welk risico je wilt nemen, bepaal je in overleg met Pensioenbeleggen.

Je kunt het geld pas opnemen als je met pensioen gaat en dan alleen om er een lijfrente van te kopen. Je pensioen mag uiterlijk in het vijfde kalenderjaar na je AOW-leeftijd ingaan.

Waarin kun je beleggen?

Index People belegt je geld volgens het door jou gekozen risicoprofiel in indexfondsen van bekende aanbieders. Dat brengt minder kosten met zich mee dan het kopen van beursgenoteerde indextrackers. Daarmee blijft er meer geld over voor je pensioen.

Wat kost het?

Je betaalt een vaste vergoeding voor de beleggingsrekening van 24 euro per jaar. Daarnaast betaal je 0,38 procent beheervergoeding. Transactiekosten zijn er niet.

Tenslotte worden 0,17 tot 0,20 procent fondskosten ingehouden binnen het fonds. Deze kosten verschillen per beleggingsprofiel.

Speciale kenmerken

  • Goede spreiding
  • Professionele vermogensbeheerder
  • Aandacht voor duurzaamheid
  • Ook geschikt voor stamrechtkapitaal

Door Redactie Beleggingsrekeningen

Kosten en kenmerken


Beheerkosten0,38 % (+ € 24 per jaar + fondskosten)
Afsluitkosten€ 0,-
Minimale inleg€ 1,-
DepositogarantieNederlandse Beleggerscompensatie
Maximale garantie€ 20.000,-

» Bezoek website


> Begin hier met Pensioenbeleggen


Wat moet ik verder weten?

Pensioenbeleggen s een label van vermogensbeheerder Index People, een specialist in indexfondsen. Geld van klanten wordt ondergebracht bij de Stichting Beleggingsrekening E-Giro en is daarmee veilig in het geval van een faillissement van Index People.

Een voorbeeld van de kosten

Robert de Kruif heeft vorig jaar 5.000 euro belegd bij Pensioenbeleggen.nl en heeft voor dit jaar een automatische overschrijving van 500 euro per maand ingesteld.

Aan het eind van het tweede jaar heeft hij ruim 31 euro aan beheerkosten betaald over de totale inleg en 24 euro vaste jaarlijkse kosten. Aan fondskosten is ruim 16 euro ingehouden. In totaal heeft Robert in het tweede jaar bijna 72 euro betaald.