Ton Hermans

Beleggingsrekeningen.nl helpt je graag met kiezen. Dat kunnen we alleen doen als banken en brokers ons ook sponsoren. Dit heeft echter geen invloed op onze teksten. In de reviews lees je onze eigen mening.

Bij Fitvoorlater kunnen alleen mensen met een jaarinkomen boven €128.810 fiscaal voordelig beleggen. Blijft je inkomen onder dit bedrag, dan kun je vrij beleggen zonder belastingvoordeel.

Vrij Beleggen heeft als voordeel dat je helemaal zelf bepaalt hoeveel je inlegt. Bovendien kun je het geld ook weer opnemen als je het voor iets anders nodig hebt.

In de opbouwfase heb je geen fiscaal voordeel: de inleg is niet aftrekbaar en het vermogen is belast in box 3. Daartegenover staat dat je geen lijfrente hoeft te kopen op de pensioendatum.

Ligt je inkomen boven de €128.810 (bedrag 2023)? Dan kun je kiezen voor Fiscaal Beleggen. Wat je mag inleggen, hangt onder andere af van je leeftijd. De inleg is niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Het belegde vermogen staat op een geblokkeerde rekening tot de AOW-leeftijd. Je hoeft er geen belasting over te betalen in box 3. Op de pensioendatum moet je er een lijfrente voor kopen.

Hoe werkt het?

Een Fitvoorlater-rekening openen kan gewoon online. Na de controle van je identiteit kun je starten met beleggen. Je legt maandelijks een bedrag in of doet eenmalig een storting.

Waarin kun je beleggen?

Je kunt kiezen uit vijf gemaksfondsen, met elk een eigen risicoprofiel en een bijbehorend verwacht rendement. Daarnaast is er een aantal strategiefondsen met bepaalde thema’s, zoals wereldwijd, duurzaam of opkomende landen. Ten slotte is er een geldmarktfonds, bedoeld als alternatief voor sparen. Fitvoorlater geeft geen beleggingsadvies.

Wat kost het?

Bij Fitvoorlater betaal je alleen fondskosten. Die lopen uiteen van 0,69 procent voor het voorzichtigste gemaksfonds tot bijvoorbeeld 1,28 procent voor het NN Duurzaam Aandelenfonds.

Speciale kenmerken

  • Relatief lage kosten
  • Ruime keuze uit huisfondsen
  • Maandelijks of eenmalig beleggen
  • Online inzicht in beleggingen

Door Redactie Beleggingsrekeningen

Kosten en kenmerken


Beheerkosten0,00 % (+ 0,57 - 1,28 % fondskosten)
Afsluitkosten€ 0,-
Minimale inleg€ 25,-
DepositogarantieNederlandse beleggerscompensatie
Maximale garantie€ 20.000,-

» Bezoek website


> Begin hier met pensioenbeleggen bij FitVoorLater


Wat moet ik verder weten?

Fitvoorlater is onderdeel van Nationale-Nederlanden. Het heeft een vergunning van De Nederlandsche Bank.

Beleggingen van klanten vallen niet onder het vermogen van Fitvoorlater, maar onder een bewaarbedrijf.

In het geval van fouten door de onderneming kunnen beleggers een compensatie krijgen van maximaal 20.000 euro.

Een voorbeeld van de kosten

Sven Dijkstra heeft in jaar één 5.000 euro ingelegd in het NN Dynamic Mix Fund III, een neutraal fonds van FitVoorLater. Dit jaar koopt hij maandelijks nog eens voor 500 euro aan participaties erbij. Dat kost hem aan het eind van jaar twee zo’n 69 euro aan fondskosten. Verder heeft hij geen kosten.