Ton Hermans

Beleggingsrekeningen.nl helpt je graag met kiezen. Dat kunnen we alleen doen als banken en brokers ons ook sponsoren. Dit heeft echter geen invloed op onze teksten. In de reviews lees je onze eigen mening.

Beleggen met belastingvoordeel moet voldoen aan strenge fiscale voorwaarden. Toch heb je ook veel vrijheid in de keuze van je beleggingen, zeker bij een onlinebroker als DeGiro. Aandelen, obligaties en ETF’s: alles kan, op de belangrijkste beurzen en tegen lage tarieven (zie tabel en artikel).

DeGiro staat bekend om een heldere kostenstructuur. Lage kosten zijn belangrijk voor het eindresultaat, zeker bij een langlopende belegging voor pensioen.

Daarnaast telt natuurlijk het rendement. DeGiro geeft geen advies over de te kiezen beleggingsstrategie. Je bent zelf volledig verantwoordelijk voor je beleggingen.

Hoe werkt het?

Een pensioenrekening open je gratis online. Dit is een geblokkeerde lijfrenterekening die voldoet aan de eisen van de fiscus. (*)

Vervolgens stort je het geld dat je wilt inleggen, via iDeal of handmatig. Het is verstandig om eerst uit te rekenen hoeveel je maximaal mag inleggen, ook wel de jaarruimte genoemd. Dit kun je doen op de website van Belastingdienst.

Vervolgens kies je zelf waarin je het geld belegt. Op je pensioenleeftijd koop je met het eindkapitaal een lijfrente. Dat is verplicht.

Waarin kun je beleggen?

Je kunt beleggen in aandelen, obligaties, trackers en beleggingsfondsen op beurzen over heel de wereld.

Wat kost het?

Je betaalt 0,20 procent over je totale belegde vermogen. Daarnaast betaal je transactie- en handlingskosten voor het handelen op de beurs, maar alleen als deze kosten boven de 0,20 procent uitkomen. De tarieven voor het aan- en verkopen van effecten verschillen per beurs.

Voor trackers (ETF’s) en beleggingsfondsen die DeGiro speciaal heeft geselecteerd (de zogenoemde kernselectie) betaal je geen transactiekosten, alleen 1 euro handlingskosten als die boven de eerder genoemde 0,20 procent van de waarde van de pensioenrekening uitkomen.

Als je stopt met beleggen bij DeGiro en overstapt naar een andere beleggingsinstelling, moet je 5 procent exitkosten betalen (maximaal 150 euro).

Speciale kenmerken

  • Gratis realtimekoersen van beurzen in Amsterdam, Brussel en Parijs
  • Zelf online handelen, ook op je smartphone
  • Volledige beleggingsvrijheid
  • Keuze uit ETF’s zonder transactiekosten

Door Redactie Beleggingsrekeningen

Kosten en kenmerken


Beheerkosten0,20 % (+ transactie- en handlingskosten)
Afsluitkosten€ 0,-
Minimale inleg€ 1,-
DepositogarantieNederlandse beleggerscompensatie
Maximale garantie€ 20.000,-

» Bezoek website


> Open hier een pensioenrekening bij DeGiro


Wat moet ik verder weten?

Zowel het geld als de beleggingen die je bij DeGiro onderbrengt, worden gescheiden bewaard. Ook als DeGiro failliet zou gaan, kun je er dus nog bij.

DeGiro is de Nederlandse handelsnaam van de Duitse FlatexDeGiro Bank. Zowel de Duitse als de Nederlandse financiële toezichthouders (DNB en AFM) houden toezicht. Het beleggerscompensatiestelsel is van toepassing (maximaal 20.000 euro). Voor niet-belegd geld op een bankrekening bij FlatexDeGiro Bank geldt het depositogarantiestelsel (maximaal 100.000 euro).

* De fiscale voordelen zijn voor iedereen anders. Ze kunnen in de toekomst ook veranderen door nieuwe wetgeving.

Een voorbeeld van de kosten

Gaston Chevalier begint met beleggen voor zijn pensioen bij DeGiro. Hij belegt uitsluitend in indextrackers uit de kernselectie van DeGiro. Het eerste jaar heeft hij 5.000 euro ingelegd, het tweede jaar maakt hij iedere maand 500 euro per maand over.

In het tweede jaar betaalt hij 16,50 euro aan beheerkosten. De in de fondsen verwerkte lopende kosten bedragen ook 16,50 euro. In totaal is hij het tweede jaar zo’n 33 euro aan kosten kwijt.