Ton Hermans

Beleggingsrekeningen.nl helpt je graag met kiezen. Dat kunnen we alleen doen als banken en brokers ons ook sponsoren. Dit heeft echter geen invloed op onze teksten. In de reviews lees je onze eigen mening.

Bij Triodos kun je op eigen houtje beleggen in fondsen van Triodos. Je kunt kiezen uit een tiental duurzame fondsen.

Als je wilt gaan beleggen via Triodos Bank, heb je een Triodos Beleggersrekening nodig. Je kunt deze rekening ook openen als je geen betaalrekening bij Triodos hebt. 

Op de website van Triodos vind je alle fondsen waarin je kunt beleggen, compleet met uitgebreide informatie over bijvoorbeeld het rendement over de afgelopen maanden en jaren, dividend, de kosten en risico’s en het prospectus.

Zo kun je kiezen voor een laag, gemiddeld of hoog risico. Of je kiest voor een maatschappelijk thema, zoals schone energie of een eerlijke economie.

Wat kost het?

Als je eenmaal een Triodos Beleggersrekening hebt geopend, kun je via de app voor mobiel bankieren beleggen in het fonds van je keuze. Je kunt dat eenmalig doen (vanaf 100 euro) of maandelijks met een vast bedrag, minimaal 25 euro per maand.

De aankoopkosten zijn dan de helft lager: geen 0,4 procent maar 0,2 procent. Verkoopkosten zijn altijd 0,4 procent.

Triodos rekent een vaste beheervergoeding van 0,48 procent per jaar. Komt je saldo boven 50.000 euro, dan wordt het 0,4 procent.

Hier komen nog fondskosten bij. Deze lopen uiteen van 0,73 tot 2,84 procent per jaar, afhankelijk van welk fonds je kiest.

Speciale kenmerken

  • Zelf beleggen via internet
  • Korting bij maandelijks beleggen
  • Keuze uit verschillende duurzame thema’s
  • Uiteenlopende rendementen en risico’s

Door Redactie Beleggingsrekeningen

Kosten en kenmerken


Beheerkosten0,48 % (per jaar) + fondskosten
Order € 1.000€ 4,-
Order € 5.000€ 20,-
Minimale inleg€ 100,- (of € 25,- per maand)
Totale lopende kosten (geschat) *1,37 %

» Bezoek website


> Open nu een Triodos Beleggersrekening


Wat maakt dit product duurzaam?

Triodos investeert in projecten die de samenleving ten goede komen op cultureel of sociaal gebied of op het terrein van natuur en milieu. Triodos belegt niet in bedrijven die kernenergie, wapens of milieugevaarlijke stoffen maken of verspreiden.

Fiscaal voordelig beleggen

Het Triodos Groenfonds is een fiscaal gunstige beleggingsvorm. Omdat ten minste 70 procent van het belegde vermogen naar door de overheid goedgekeurde groene projecten gaat, tellen beleggingen in dit fonds niet mee in box 3 tot een maximum van 71.251 euro (2024).

Een voorbeeld van de kosten

Yolanda Smit belegt 5.000 euro ineens in het Triodos Impact Mixed Fund - Neutral. Ook stelt ze in dat ze maandelijks 100 euro inlegt. Na een jaar heeft ze hiervoor bijna 100 euro aan kosten betaald: ruim 27 euro aan beheerkosten, 22 euro aan transactiekosten en 50 euro aan fondskosten.

Verklaring tabel: voorbeeld van de totale jaarlijkse kosten van dit product bij 10.000 euro beleggen in een wereldwijd aandelen- of mixfonds met een gemiddeld risico.