Ton Hermans

Beleggingsrekeningen.nl helpt je graag met kiezen. Dat kunnen we alleen doen als banken en brokers ons ook sponsoren. Dit heeft echter geen invloed op onze teksten. In de reviews lees je onze eigen mening.

Bij pensioenaanbieder Bright kun je ook vrij en flexibel beleggen voor ieder bestedingsdoel, met elke gewenste inleg. Het eigen fonds van Bright waarin je investeert is volledig duurzaam.

Bright is in 2014 speciaal opgericht om pensioenbeleggen transparanter en duurzamer te maken. Maar inmiddels is het toegankelijk voor iedereen die duurzaam wil beleggen, bijvoorbeeld als alternatief voor sparen.

Hoe werkt het?

Bijzonder aan Bright is een alternatief concept dat geen andere beleggingsinstelling hanteert. Bright verdient niets aan je vermogen, maar vraagt een vast jaarlijks bedrag voor zijn dienstverlening.

Het idee is dat je vermogen zo optimaal rendeert, Bright onttrekt er niets aan. De dienstverlening wordt betaald uit het lidmaatschapsgeld en het beleggen gaat tegen kostprijs.

Je legt eenmalig in, periodiek of een combinatie daarvan. Stoppen is op elk moment mogelijk, je beschikt vrij over je kapitaal.

Waarin kun je beleggen?

Het Bright Lifecycle Fonds belegt gespreid in ETF's (indextrackers). Het risico is nooit hoger dan neutraal.

Je mag ook lifecyclebeleggen. Het risico wordt dan afgebouwd van neutraal naar defensief vanaf een moment dat je zelf kiest.

Wat kost het?

Naast het jaarlijks lidmaatschap van 210 euro beleg je tegen kostprijs. In 2022 kwam dit neer op 0,13% aan fondskosten. Over iedere storting betaal je daarnaast 0,19% instapvergoeding. Uitstappen (stoppen) kost 0,05%.

Het lidmaatschap is gratis zolang je nog geen 5.000 euro vermogen hebt opgebouwd. Verder betaal je €50 inschrijfgeld.

Speciale voordelen

  • Beleggen tegen kostprijs
  • Gratis proberen tot aan €5.000 inleg
  • Bepaal zelf hoeveel je inlegt
  • Bijdragen aan een betere samenleving

Door Redactie Beleggingsrekeningen

Kosten en kenmerken


Beheerkosten0,00 % (wel fondskosten + lidmaatschap)
Order € 1.000€ 0,70
Order € 5.000€ 3,50
Minimale inleg€ 1,-
Totale lopende kosten (geschat) *0,19 % (excl. lidmaatschap)

» Bezoek website


> Open een beleggingsrekening bij Bright!


Wat moet ik verder weten?

Je geld wordt apart bewaard door bewaarbank CASEIS en is veilig bij een faillissement van Bright.

Wat maakt dit product duurzaam?

Bright belegt volledig duurzaam. De portefeuilles bevatten aandelen en obligaties van duurzame bedrijven wereldwijd, West-Europese staatsobligaties en zogenaamde greenbonds (duurzame energie- en bouwprojecten).

Een voorbeeld van de kosten

Marianne Maartense begint met beleggen bij Bright met 5.000 euro. Ook gaat ze maandelijks 100 euro inleggen. De kosten hiervoor zijn erg laag, maar 15,00 euro. Maar omdat ze meer dan 5.000 euro heeft belegd, moet ze ook de jaarlijkse lidmaatschapskosten van 210 euro betalen. In totaal betaalt ze het eerste jaar dus 225 euro.

* Verklaring tabel: voorbeeld van de totale jaarlijkse kosten van dit product bij 10.000 euro beleggen in een wereldwijd aandelen- of mixfonds met een gemiddeld risico.