José Mast

Beleggingsrekeningen.nl helpt je graag met kiezen. Dat kunnen we alleen doen als banken en brokers ons ook sponsoren. Dit heeft echter geen invloed op onze teksten. In de reviews lees je onze eigen mening.

Bij October kun je vanaf 20 euro investeren in leningen aan het midden- en kleinbedrijf in Europa. Alle bedrijven zijn zorgvuldig gescreend door October. Zo weet je precies waar je aan begint en heb je kans op een goed rendement.

Grote institutionele investeerders brengen de eerste 51 procent van een lening bij elkaar, particuliere beleggers de resterende 49 procent.

Komt de financiering niet voor 100 procent rond, dan vullen de institutionele beleggers het ontbrekende bedrag aan. Vooraf is dus al zeker dat de lening doorgaat. 

Hoe werkt het?

Eerst maak je online een account aan. Hiervoor moet je een identiteitsbewijs uploaden en via iDeal een bedrag overmaken. Na een controle kun je binnen 48 uur van start.

Als investeerder krijg je maandelijks aflossingen en rente overgemaakt op je October-account. Je kunt dit bedrag kosteloos opnemen of meteen weer investeren.

Waarin kun je investeren?

Op de website vind je projecten van gezonde mkb-bedrijven met een omzet van minimaal 250.000 euro in Nederland, Frankrijk, Spanje en Italië. Zij kiezen voor October omdat dit platform geen (persoonlijke) borgstellingen verlangt.

Is het veilig?

October onderwerpt de lenende bedrijven aan een uitvoerig onderzoek voordat ze online komen. Maar 1 op de 100 bedrijven komt door de selectie. Van ieder project is uitgebreide informatie beschikbaar op de website.

Bovendien investeren institutionele beleggers én het management van October mee, zodat hun belangen op één lijn staan met die van particuliere investeerders.

Wat kost het?

Investeerders betalen geen kosten. October verdient aan vergoedingen die kredietnemers moeten betalen.

Speciale kenmerken

  • Al vanaf 20 euro beleggen, maximaal 2.000 euro per project
  • Strenge selectie van projecten
  • Geen kosten voor beheer of transacties
  • Maandelijkse terugbetalingen met rente
  • Rendement van 2,0% tot 8,5%

Door Redactie Beleggingsrekeningen

Belangrijkste kenmerken


ToezichtAFM-ontheffing
AanbodBedrijfsleningen
Minimale inleg€ 20,-

» Bezoek website


> Begin hier met investeren bij October


Wat moet ik verder weten?

October is Frans van oorsprong, maar heeft ook een Nederlandse vestiging die staat geregistreerd bij de AFM.

Particuliere investeerders mogen maximaal 80.000 euro in het platform steken. Per lening geldt een maximum van 2.000 euro.

Het risico bestaat dat een bedrijf niet terugbetaalt. In dat geval start October een procedure om het geld alsnog te innen. Bij een eventueel faillissement van October zelf kun je nog steeds bij je geld en gaan de terugbetalingen door.