José Mast

Beleggingsrekeningen.nl helpt je graag met kiezen. Dat kunnen we alleen doen als banken en brokers ons ook sponsoren. Dit heeft echter geen invloed op onze teksten. In de reviews lees je onze eigen mening.

NPEX is een beurs voor bedrijven die niet op Euronext genoteerd staan. De effecten worden bewaard in een depot bij Euroclear Nederland, dat losstaat van NPEX. Bij faillissement van het platform is het risico dus beperkt.

Vergunning

NPEX heeft een zogenoemde MTF-vergunning van de Autoriteit Financiële Markten. Dat betekent dat NPEX beleggers bepaalde bescherming biedt. Zo moeten beleggers het volledige bedrag voor een bepaald aandeel of obligatie op hun rekening hebben staan om zich ervoor te kunnen inschrijven. Ook moeten ze een toets maken om aan te tonen dat ze voldoende weten over het handelen bij NPEX.

Prospectus

Bedrijven die voor minder dan vijf miljoen euro geld ophalen, zijn vrijgesteld van de plicht om een prospectus op te stellen. Toch is op NPEX bij aanbiedingen onder dit bedrag een prospectus te vinden. Dit is niet goedgekeurd door de AFM, maar biedt dezelfde informatie als een officiële prospectus.

Aandelen, obligaties en beleggingsfondsen

Naast aandelen biedt NPEX obligaties en beleggingsfondsen aan. De obligaties bieden een hoge rente van 5 tot 10 procent per jaar.

Wat kost het?

Een beleggingsrekening openen bij NPEX is gratis. Bij emissies van aandelen bedragen de inschrijfkosten eenmalig 1 procent. Bij obligaties betaal je maandelijks 0,05 procent servicekosten over de nominale waarde. Je kunt ook effecten verhandelen op NPEX. De transactiekosten bedragen 0,5 procent met een minimum van €2,50 per transactie.

Speciale kenmerken

  • Zowel aandelen als obligaties
  • Handelsplatform waarbij je kunt kopen en verkopen
  • Veel informatie beschikbaar over bedrijven
  • Toezicht door AFM en DNB

Door Redactie Beleggingsrekeningen

Belangrijkste kenmerken


ToezichtAFM
AanbodAandelen, Obligaties, Beleggingsfondsen
Minimale inleg€ 1,-

» Bezoek website


> Open hier een NPEX-rekening


Wie is NPEX?

Nederlandsche Participatie Exchange is opgericht in 2008 als een alternatieve effectenbeurs voor het midden- en grootbedrijf. Ondernemers die drie jaar of langer bezig zijn met een financieringsbehoefte vanaf 1 miljoen euro kunnen er terecht voor het uitgeven van obligaties of certificaten van aandelen. NPEX is gevestigd in Den Haag.

NPEX is aangesloten bij het Kifid.