José Mast

Beleggingsrekeningen.nl helpt je graag met kiezen. Dat kunnen we alleen doen als banken en brokers ons ook sponsoren. Dit heeft echter geen invloed op onze teksten. In de reviews lees je onze eigen mening.

Mintos is een marktplaats voor leningen aan particulieren en bedrijven. Mintos selecteert wereldwijd aanbieders van leningen. Als belegger kies je zelf op individueel niveau de leningen waarin je wilt investeren. Dit heet peer-to-peer.

Deze manier van geld uitlenen reduceert de kosten tot een minimum, omdat er geen bank bij betrokken is. De leningaanbieders zijn financiële technologiebedrijven.

Je bepaalt zelf hoeveel je wilt investeren in een lening. Voor de primaire markt is er een minimum van 50 euro. Voor de secundaire markt, waar je leningen koopt van andere investeerders, geldt geen minimum.

Waarin kun je investeren?

Via Mintos kun je investeren in onder andere bedrijfsleningen, persoonlijke leningen en autoleningen met diverse (resterende) looptijden. Je kunt je investeringen ook geografisch goed spreiden, in en buiten Europa.

Het samenstellen van een goed gespreide leningenportefeuille kost wel wat tijd. Je kunt dit ook automatisch laten doen door Mintos. Je kunt dan kiezen uit drie strategieën: diversificatie, een behoudend risico of een hoog rendement. Mintos adviseert minimaal 1.000 euro in een strategie te beleggen.

Heb je liever zelf de controle, dan kun je ook kiezen voor een aangepaste strategie. In een tool geef je aan welke criteria je belangrijk vindt. Mintos investeert dan automatisch in leningen die hieraan voldoen.

Sinds kort kun je bij Mintos ook beleggen in obligaties en ETF's.

Is het veilig?

Er bestaat altijd een risico op niet terugbetalen. Dat risico is kleiner bij leningen met een onderpand, zoals hypotheken en autoleningen.

Voor sommige leningen geldt een terugkoopgarantie. Dat betekent dat de leningaanbieder het geld terugbetaalt aan de investeerder als de afbetaling meer dan 60 dagen achterloopt.

Als je je geld nodig hebt, kun je meestal je lening(en) aan een andere investeerder verkopen via de secundaire markt. Met een Mintos-strategie kun je altijd bij je geld.

Wat kost het?

Je betaalt geen vergoeding aan Mintos, zolang je regelmatig belegt. Je kunt kosteloos een account aanmaken, geld overmaken, leningen kopen en geld opnemen. Als je langer dan zes maanden maanden niet handelt, betaal je 2,90 euro per maand.

Speciale kenmerken

  • Beleggen in leningen, obligaties en ETF's
  • Ruim aanbod aan soorten leningen
  • Goede spreiding mogelijk
  • Geld opnemen wanneer je wilt
  • Geen bijkomende kosten voor actieve beleggers

Door Redactie Beleggingsrekeningen

Belangrijkste kenmerken


ToezichtFCMC (Letse AFM)
AanbodLeningen aan bedrijven en consumenten
Minimale inleg€ 50,-

» Bezoek website


> Begin hier met investeren in leningen bij Mintos


Wat moet ik verder weten?

Mintos bestaat sinds 2015 en is gevestigd in Letland. Het heeft ruim 500.000 gebruikers en meer dan 600 miljoen euro aan activa onder beheer.

Deze aanbieder valt niet onder het toezicht van de AFM, maar wel van de Letse toezichthouder FCMC. Geld van klanten wordt gescheiden bewaard. Het beleggerscompensatiestelsel is van toepassing.

Mintos beoordeelt het risico van de leningaanbieders met cijfers. 10 is het minst risicovol, 1 het meest.