Waarom moet mijn beleggingsbank mijn inkomen weten?

José Mast

07/02/2023

Als je gaat beleggen, kan de beleggingsinstelling naar je inkomen vragen. Dat gebeurt niet uit nieuwsgierigheid, maar uit noodzaak. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat in bepaalde gevallen zelfs verplicht. Waarom is je inkomen zo belangrijk?

Als je gaat beleggen, kan dat grofweg op twee manieren. De eerste manier is helemaal zelfstandig beleggen, ook wel execution only genoemd. Je neemt dan zelf je beleggingsbeslissingen. De beleggingsinstelling stelt je alleen vragen over je kennis en ervaring met beleggen. Als je slaagt voor deze toets, kun je beginnen met beleggen.

De tweede manier is beleggen met hulp van een bank of beleggingsinstelling. Je krijgt dan beleggingsadvies of je geeft het beheer van je beleggingen volledig uit handen. In dat geval heeft de beleggingsinstelling de verantwoordelijkheid om je op een goede manier te adviseren of om goed voor jou te beleggen. Daarvoor is een beleggingsprofiel of risicoprofiel onmisbaar.

Risicoprofiel

Een risicoprofiel geeft het risico weer dat je wilt en kunt lopen met beleggen. Om een risicoprofiel te kunnen vaststellen, heeft de beleggingsinstelling informatie nodig over je financiële positie. Je kunt dus vragen verwachten over je inkomen, maar ook over het doel van je beleggingen, hoelang je het geld kunt missen, hoeveel vermogen je hebt en of je schulden hebt.

Aan de hand van de antwoorden op deze vragen kan de beleggingsinstelling bepalen welke manier van beleggen het beste bij je past. Zo kun je zelfverzekerd beginnen met beleggen, zonder bang te hoeven zijn dat je keuze voor beleggen je in de financiële problemen gaat brengen.

Vind je het vervelend om al deze vragen te moeten beantwoorden? Bedenk dan dat de bank of beleggingsonderneming de plicht heeft om je te beschermen. Je zou zelfs een klacht tegen de beleggingsinstelling kunnen indienen als deze je níet zou vragen naar je inkomen en vermogen. Zonder deze gegevens is een verantwoord beleggingsadvies niet mogelijk.

Verandering in de toekomst

Je financiële positie blijft niet altijd hetzelfde. Daarom is het verstandig om je risicoprofiel nu en dan te herzien. Je kunt dus verwachten dat je adviseur of vermogensbeheerder van tijd tot tijd informeert naar veranderingen in je inkomen of je financiële doelen. Zo blijven je beleggingen ook in de toekomst bij je passen.

(door José Mast, Beleggingsrekeningen, 7 februari 2023; Foto: Shutterstock)

Lees ook:

Welke vorm van beleggen past bij mij?