Meeste beleggers letten op duurzaamheid

Ton Hermans

21/11/2018

De helft van alle Nederlandse beleggers bezit duurzame aandelen of fondsen. Ook houden zeven op de tien beleggers rekening met duurzaamheid bij aankoop van effecten. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van Binck.

Iets meer dan 49 procent van 800 ondervraagde actieve beleggers heeft op dit moment duurzame fondsen of aandelen in de portefeuille. Dat is drie procent meer dan twee jaar geleden, toen Binck een vergelijkbaar onderzoek deed.

Welke duurzame beleggingen zijn populair?

De belangrijkste argumenten om duurzame producten te selecteren zijn bijdragen aan een betere toekomst en maatschappelijk verantwoord beleggen. Hierbij wordt vooral gekozen voor duurzame energie (44%), gevolgd door water.

Wat betreft de beleggingsinstrumenten zijn duurzame aandelen het populairst, vlak voor duurzame fondsen, ETF's en groenfondsen met een belastingvoordeel. Bijna twee derde van de beleggers weet dat groene investeringen fiscaal aftrekbaar kunnen zijn.

Volledig duurzaam

De precieze portie duurzame effecten in de portefeuille is bij de meeste particuliere beleggers echter nog beperkt. Bij acht op de tien is dit minder dan dertig procent. Slechts tweeënhalf van de honderd beleggers investeren volledig duurzaam.

62 procent van de particuliere beleggers verwacht in de toekomst meer rekening te houden met duurzame keuzes.

Of juist niet duurzaam beleggen?

Bijna een op de zeven beleggers zegt duurzame effecten juist te mijden. Deze groep is volgens Binck kleiner aan het worden.

Het meest gehoorde argument (40%) van de niet-duurzame beleggers is de verwachting dat duurzame investeringen minder rendement opleveren. Volgens Binck zijn er echter studies die het tegendeel bewijzen.

Binck beheert zo'n 487.000 beleggersrekeningen in Nederland.

Bekijk hier onze selectie van duurzame aanbieders.

(door Ton Hermans, Beleggingsrekeningen, 21 november 2018)

Lees ook:

» Hoe weet je of een belegging duurzaam is?

» Levert duurzaam beleggen minder geldwinst op?

» Etiket 'duurzaam' erg aantrekkelijk voor veel beleggers