Helft beleggers heeft meer dan één beleggingsrekening

Ton Hermans

11/03/2020

Bijna de helft (46%) van de Nederlandse beleggers zegt eigenaar te zijn van meerdere beleggingsrekeningen. Voor ervaren beleggers is dat zelfs meer dan de helft.

Beleggers hebben drie ongeveer even belangrijke redenen om meer dan één rekening te gebruiken, blijkt uit een enquête van financieel toezichthouder AFM.

Ze openen op de eerste plaats extra rekeningen omdat ze verschillende typen dienstverlening willen combineren. Een belegger heeft bijvoorbeeld een rekening voor zelf beleggen én een rekening voor beheerd beleggen. Dit geldt voor 34% van de beleggers met meerdere rekeningen bij één broker of bank.

Ook wordt er vaak een tweede of extra rekening geopend vanwege verschillende doelstellingen die je als belegger kunt hebben (32%) of vanwege een ander productaanbod (30%).

20% opent een extra rekening vanwege aantrekkelijkere kosten. 4% zegt ook voor iemand anders te beleggen.

Rekeningen bij verschillende aanbieders

In het bovenstaande gaat het om beleggers die meerdere rekeningen aanhouden bij dezelfde aanbieder.

Beleggers die meerdere rekeningen hebben bij verschillende aanbieders willen vooral hun bezittingen spreiden (43%). Of ze kiezen ook weer voor een ander productaanbod – maar dan bij een andere aanbieder (34%). 21% wil een aparte rekening voor een apart beleggingsdoel.

Ook hier is een verschil in kosten voor een op de vijf beleggers een reden om meerdere rekeningen te openen. 5% belegt ook weer voor iemand anders.

Ervaren beleggers hebben tot slot vaker meerdere beleggingsrekeningen dan startende beleggers (53% versus 35%). Een ervaren belegger is iemand die al minstens vier jaar actief is met investeren.

(door Ton Hermans, Beleggingsrekeningen, 11 maart 2020; Bron: AFM)

Lees ook:

» Meeste Nederlandse beleggers zijn doe-het-zelvers

» Aantal beleggers in Nederland groeit opnieuw fors

» Hoeveel beleggen Nederlanders gemiddeld?

» Hoe kan ik goedkoop beleggen?