Gratis in aandelen handelen bij nieuwe broker iDealing

De Britse onlinebroker iDealing.com opent deze week zijn deuren in Nederland. Opvallend: bij deze beleggersbank is handelen in aandelen gratis.

Als je zelf in aandelen wil beleggen bij een effectenmakelaar op internet, betaal je normaal voor elke order die je plaatst. Meestal is dat een vast bedrag plus een klein percentage van het transactiebedrag.

Bij Binck, een van de bekendste brokers in Nederland, kost dit bijvoorbeeld €6,50 plus 0,10%. Prijsvechter Degiro vraagt een schamele €2 plus 0,02%.

Maar het kan blijkbaar nog goedkoper. Bij iDealing.com kun je kosteloos handelen in aandelen, obligaties en indextrackers op de drie Euronextbeurzen (Amsterdam, Brussel, Parijs).

Degiro maakte in september ook al bekend dat het werkt aan een gratis beleggingsplatform met de naam Deziro. In plaats van transactietarieven zou je dan advertenties te zien krijgen. Dat mag echter niet in Nederland.

Niet alles is gratis

De Britse broker heeft een verdienmodel dat wel is toegestaan. “We verdienen ons geld met rente-inkomsten op overtollige rekeningtegoeden van onze klanten”, legt oprichter Foster Bowman deze week uit in het Financieele Dagblad. Volgens hem maakt zijn bedrijf ondanks de povere rentestand toch nog winst.

En natuurlijk is niet alles gratis bij iDealing. Het rekent bijvoorbeeld wel kosten voor dividenduitkering, effectenoverdracht en het streamen van koersdata.

Voor het openen van een effectenrekening ben je eenmalig €50 administratiekosten kwijt. Je moet daar ook minimaal €1.250 op storten. Tot slot betaal je ook gewoon kosten bij beleggen in opties, valuta en futures.

Wie is iDealing?

iDealing is al vijftien jaar actief vanuit Londen. In Groot-Brittannië is het qua grootte de zesde broker. Het heeft ook vestigingen in Frankrijk en België. Het Nederlandse kantoor ligt in Amsterdam.

Ook handelen buiten de Euronextbeurzen is mogelijk bij iDealing, onder meer op de London Stock Exchange.

(door Ton Hermans, 4 december 2015)