Duitse broker Flatex neemt DeGiro over

Ton Hermans

17/12/2019

De Duitse onlinebroker Flatex wordt de nieuwe eigenaar van het Nederlandse DeGiro. Dat meldt het Duitse beleggersplatform zelf in een persbericht.

Flatex is al jaren de grootste beleggersbank in het Duitstalig deel van Europa. Sinds afgelopen zomer is Flatex ook actief op de Nederlandse markt. Het is voor veel actieve beleggers de goedkoopste onlinebroker, omdat je er geen transactiekosten hoeft te betalen bij een aandelenorder.

Met deze tarievenslag heeft de Duitse broker zich in no-time ontpopt tot de belangrijkste concurrent van DeGiro, de aanbieder van de laagste transactiekosten vóór de komst van Flatex. Met een half miljoen klanten is DeGiro een van de grootste effectenmakelaars van Europa.

De Duitse broker telt nu 250 miljoen euro neer voor zijn Nederlandse concurrent.

DeGiro blijft DeGiro

DeGiro zal vooralsnog niet verdwijnen. Beide merken blijven bestaan, schrijft Flatex in het bericht. Ook een woordvoerder van DeGiro laat weten dat er niets verandert voor klanten van de Nederlandse broker.

Samen verwachten Flatex en DeGiro in 2020 meer dan 1 miljoen beleggers te kunnen bedienen in vijftien Europese landen. Dat zijn er nu nog zo'n 800.000. Net iets minder dan Saxo Bank en Binck, die eerder dit jaar ook zijn samengegaan.

Voor de middellange termijn rekent Flatex op een jaaromzet van 300 miljoen euro. Met de overname van DeGiro besparen de Duitsers jaarlijks 30 miljoen euro op orderverwerking en technische ondersteuning (IT).

Overname afgerond in het voorjaar

De overeenkomst tussen Flatex en DeGiro is al getekend. Daarmee heeft Flatex op dit moment 9,4% van de aandelen van DeGiro in handen.

Voor de overdracht van de resterende 90,6% moeten de autoriteiten hun goedkeuring geven. Dit gebeurt naar verwachting in april 2020.

(door Ton Hermans, Beleggingsrekeningen, 17 december 2019; Bron: Flatex)

Lees ook:

Duitse beleggersbank Flatex wil Nederland veroveren

Beleggen niet langer gratis bij Flatex