Binaire opties en CFD's in de ban

Ton Hermans

05/07/2018

Ook bij de Nederlandse beleggingsbanken kun je vanaf deze maand geen binaire opties meer aankopen. Sinds 1 juli geldt in de hele Europese Unie een verbod op de verkoop van deze derivaten.

Met een binaire optie gok je of de koers van bijvoorbeeld een aandeel of obligatie stijgt of daalt. Voorspel je dat goed, dan kun je forse winst maken, tot wel 70%. Zit je fout, dan ben je het aankoopbedrag kwijt.

Omdat het risico erg groot is en het bij dit product aankomt op pure speculatie, verliezen veel consumenten er geld mee. Daarom is er nu een volledig verbod ingesteld door de Europese toezichthouder Esma.

Strengere regels voor aanbieden CFD's

Ook de verkoop van CFD's aan Europese beleggers wordt aan banden gelegd, met ingang van volgende maand.

CFD staat voor contract for difference. Ook hiermee speculeer je op waardestijgingen of -dalingen van bijvoorbeeld aandelen of valuta, zonder ze daadwerkelijk te kopen. Je kunt zelfs meer geld verliezen dan je inlegt.

CFD's worden niet volledig verboden, maar een aanbieder mag ze niet meer promoten. Ook moet hij een belegger nog beter op de risico's ervan wijzen. Aanbieders moeten eerder ingrijpen als iemand er te veel geld mee verliest.

Om deze reden worden deze producten niet meer vermeld op Beleggingsrekeningen, ook niet als een broker ze nog aanbiedt.

(door Ton Hermans, Beleggingsrekeningen, 5 juli 2018)