Beleggen wint het van sparen

Beleggen is onder rijkere Nederlanders intussen populairder dan sparen. 

Vermogende particulieren kiezen vaker voor beleggingsfondsen dan voor een spaarrekening. Dat is voor het eerst, zegt TNS Nipo. Het bureau deed onderzoek in opdracht van fondsenhuis Schroders.

36 procent van de Nederlanders met een vermogen vanaf 50.000 euro steekt zijn geld in beleggingen. 30 procent zet het nog op een spaarrekening.

Lage spaarrente

Verrassend nieuws is dit natuurlijk niet, gezien de bijzonder lage rente op sparen. Vrij opneembare spaarrekeningen van de grote banken bieden gemiddeld minder dan 1 procent rentevergoeding.

Depositospaarrekeningen, waarop je je geld voor bijvoorbeeld 5 of 10 jaar vastzet, leveren niet heel veel meer op. De betere deposito's zitten op dit moment onder 2 procent.

De fiscus heft daarentegen nog steeds 1,2 procent op spaargeld. Alle reden dus om op te zoek te gaan naar een hoger rendement. 

Beleggen komt dan al snel om de hoek kijken, ook omdat het veel toegankelijker is geworden. Aandelen of fondsen kopen kan tegenwoordig gemakkelijk thuis op internet, via een onlinebroker ofwel beleggersbank.

Bekijk hier een overzicht van de populairste brokers in Nederland.

(door Ton Hermans, 15 oktober 2015