Beleggen niet langer gratis bij Flatex

Ton Hermans

01/04/2020

Het is niet langer mogelijk om zonder handelskosten te beleggen bij onlinebroker Flatex. Vanaf 1 juni gaan beleggers betalen voor elke transactie, zoals normaal is bij alle andere brokers.

De Duitse broker meldt dit zelf in een brief aan zijn klanten, volgens De Telegraaf. Flatex is met ingang van komende zomer waarschijnlijk ook niet meer de goedkoopste broker in Nederland. Voor een transactie in aandelen of andere effecten betaal je voortaan standaard €3,90.

Hiermee wordt Flatex duurder dan het Nederlandse DeGiro, dat inmiddels een dochter is van de ambitieuze Duitse beleggingsinstelling.

Flatex werd vorige zomer gelanceerd in Nederland. Het wist tienduizenden Nederlandse beleggers te werven met 'beleggen zonder transactiekosten'. Al in december volgde het nieuws dat de Duitse broker zijn belangrijkste Nederlandse concurrent zou overnemen voor een bedrag van 250 miljoen euro. In januari voegden 35.000 nieuwe klanten zich bij beide brokers.

Gratis transacties omstreden

In plaats van aan handelskosten verdient de Duitse broker aan provisies van productaanbieders. Dat is in Nederland in principe niet toegestaan. Maar Flatex kan dit doen omdat het opereert onder de Duitse vergunning, die dit wel toelaat.

Dit leverde veel kritiek op van de Nederlandse toezichthouder AFM en ook van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De Consumentenbond nam Flatex om die reden ook niet mee in een onderzoek naar de goedkoopste beleggingsinstellingen

Klanten kunnen overstappen

Aan deze discussie komt een einde in juni. Vanaf dan betaal je als belegger ook bij Flatex transactiekosten als je aandelen wilt kopen of verkopen.

Heb je een beleggingsrekening bij Flatex, dan zal de broker je erop attenderen dat je vrij bent om over te stappen naar een andere beleggingsinstelling. De kans is groot dat klanten een beleggingsrekening bij DeGiro krijgen aangeboden.

Het is niet zeker of Flatex naast DeGiro blijft bestaan als aanbieder van beleggingsproducten in Nederland, of alleen als moederbedrijf. Samen verwachten beide brokers dit jaar meer dan 1 miljoen beleggers te bedienen in vijftien Europese landen.

(door Ton Hermans, Beleggingsrekeningen, 1 april 2020)

Lees ook:

Duitse beleggersbank Flatex neemt DeGiro over

Wie of wat is Flatex?

Hoe kan ik goedkoop beleggen?

Acht redenen waarom beleggers overstappen

Portefeuille overboeken: vijf brokers vergeleken