Minder dan half miljoen Nederlanders belegt nog in cryptomunten

Ton Hermans

20/12/2018

De belangstelling van Nederlanders voor cryptomunten neemt flink af. Dat meldt toezichthouder AFM vandaag op basis van eigen onderzoek.

In januari hadden nog liefst 580.000 Nederlanders cryptomunten in bezit. Dat waren er in oktober 100.000 minder. AFM spreekt van een scherpe afname.

De reden is de recente koersdaling van deze digitale munten, concludeert AFM. Ook is er een groeiend bewustzijn van de risico's.

Meeste bezitters leggen minder dan 1.000 euro in

Volgens de financiële waakhond bezit bijna niemand cryptomunten om er daadwerkelijk mee te betalen. Ze worden vooral gezien als belegging. Of liever gezegd: iets om een gokje mee te wagen. Twee derde van de bezitters legt minder dan 1.000 euro in. Slechts drie procent investeert meer dan 10.000 euro.

Kans op misleiding

Het gros van de bezitters van cryptomunten is zich bewust van de risico's, zo leert het onderzoek.

80 procent is op de hoogte van de waarschuwingen van AFM dat het een risicovolle belegging kan zijn en dat er een kans is op misleiding en manipulatie. Ruim een derde van de crypto-eigenaren is het afgelopen jaar terughoudender geworden.

De AFM komt begin volgend jaar met een officieel advies aan de minister van Financiën over de opkomst van cryptomunten en vergelijkbare producten.

(door Ton Hermans, Beleggingsrekeningen, 20 december 2018, Bron: AFM)

Wil je investeren met beduidend minder risico? Kijk dan eens naar onze vergelijking van aanbieders van laten beleggen.