Aantal beleggers in Nederland groeit opnieuw fors

Ton Hermans

05/12/2018

Voor het derde jaar op rij is het aantal particuliere beleggers in Nederland flink toegenomen. Vooral automatisch laten beleggen is populair. Dit blijkt uit nieuwe, vandaag gepubliceerde cijfers van Kantar TNS.

Nederland telt nu 1,54 miljoen beleggende huishoudens. Dat zijn er per saldo zo'n 150.000 (11%) meer dan vorig jaar, toen het aantal beleggers ook al fors groeide. Drie jaar groei op rij is uitzonderlijk en niet meer voorgekomen sinds de jaren negentig, zegt het onderzoeksbureau.

Groei veroorzaakt door láten beleggen

Vooral online vermogensbeheer is zeer in trek, weet Kantar TNS. Dit is een vorm van investeren waarbij je eigenlijk alleen geld inlegt (bijvoorbeeld elke maand 50 euro), aangeeft welk risico je wilt lopen en daarna een robot het werk laat doen.

De meeste bekende banken, verzekeraars en beleggingsbanken (brokers) bieden deze laagdrempelige en voor iedereen toegankelijke vorm van beleggen aan. Waarschijnlijk is het voor veel mensen een aantrekkelijk alternatief voor sparen nu de rente op vrijwel nul staat.

Aantal doe-het-zelvers groeit minimaal

Zelf beleggen, waarbij je eigenhandig en naar eigen inzicht losse aandelen, obligaties of opties koopt op de beurs via een broker, is nauwelijks gegroeid, zegt Kantar TNS. Wel ook steeds meer mensen willen duurzaam beleggen, maar het onderzoeksbureau geeft hier geen specifieke cijfers over.

Kantar TNS baseert zijn conclusies op een steekproef onder iets meer dan 38.000 Nederlandse huishoudens.

(door Ton Hermans, Beleggingsrekeningen, 5 december 2018)