Wat is lifecyclebeleggen en waarom is het belangrijk?

José Mast

03/01/2023

Als je voor je laat beleggen, kun je te maken krijgen met de term lifecyclebeleggen. Dat betekent dat het risico van je beleggingen vanaf een bepaald moment automatisch wordt afgebouwd. Dit is wat je over lifecyclebeleggen moet weten.

De term lifecyclebeleggen komt uit de pensioenwereld. Bij beleggen voor je pensioen is je leeftijd bepalend voor het beleggingsrisico dat bij je past. Bij iedere levenscyclus hoort een ander risico. Als je bijna met pensioen gaat, is het slim om minder risicovol te beleggen dan wanneer je net bent begonnen met pensioen opbouwen.

Maar ook als je belegt voor iets anders, kan het verstandig zijn om het risico af te bouwen. Bijvoorbeeld als je op een bepaald tijdstip een camper wilt kunnen kopen. Of als je een appeltje voor de dorst wilt hebben.

Risico nemen moet

Om dat doel te bereiken, moet je nu een bepaald risico nemen. Dat hoort nu eenmaal bij beleggen. Heb je een lange beleggingshorizon, zeg meer dan 20 jaar? En lig je niet wakker van wat koersschommelingen? Dan zou je kunnen kiezen voor een relatief hoog risico, oftewel veel beleggingen in aandelen.

Met beleggen in aandelen heb je door de bank genomen meer kans op een hoog rendement, maar ook een groter risico op een negatief rendement. Doordat je beleggingen veel tijd hebben om te renderen, pakt de keuze voor een relatief hoog risico voor langetermijnbeleggers vaak goed uit.

Einddatum in zicht

Maar ook voor een langetermijnbelegger komt er een moment dat hij of zij het resultaat van zijn beleggingen wil kunnen benutten. Een pensioen moet een keer tot uitkering komen, je wilt een keer met de camper op pad en het appeltje voor de dorst is alleen bruikbaar als het in euro´s op je bankrekening staat.

Als je met een relatief hoog risico belegt, loop je ook het risico dat het kapitaal in waarde daalt kort voor de datum waarop je het geld wilt gebruiken. Dat kun je voorkomen met lifecyclebeleggen. Het risico waarmee je belegt, wordt dan langzaam afgebouwd.

Automatisch of handmatig

Als je voor je pensioen laat beleggen, past de beleggingsinstelling vaak automatisch lifecyclebeleggen toe. De beleggingsinstelling zorgt er dan voor dat je risicoprofiel vanaf 15 of 10 jaar voor de einddatum ieder jaar iets wordt afgebouwd. Dat gebeurt bijvoorbeeld door beleggingen in aandelenfondsen te verkopen en om te zetten in beleggingen in obligatiefondsen.

Het kan ook zijn dat je zelf kunt kiezen voor lifecyclebeleggen. Sommige beleggingsinstellingen zetten lifecyclebeleggen standaard ‘aan’, maar beleggers kunnen het op de website handmatig ‘uit’ zetten. Als je het geld niet per se nodig hebt op de einddatum, zou je voor dat laatste kunnen kiezen. Je kunt je beleggingen dan eventueel nog wat langer laten renderen om een eventuele koersdip goed te maken.

Lifecyclebeleggen voor doe-het-zelvers

Niet alle beleggingsbanken en -instellingen bieden lifecyclebeleggen aan. Dat hoeft ook niet, je kunt het ook zelf doen. Stel je belegt nu in een aandelenfonds. Of je hebt een aandelenportefeuille die je zelf bij elkaar hebt gezocht. Dan zou je stap voor stap een deel van je inleg of je portefeuille kunnen omzetten in obligaties of in beleggingen in een obligatiefonds.

Het moment waarop je begint met risico afbouwen kies je helemaal zelf en je bent vrij in de grootte van de stapjes waarmee afbouwt. Het is wel verstandig om een afbouwschema voor jezelf vast te leggen en je voornemen systematisch uit te voeren.

Begin bijvoorbeeld 15 jaar voor de einddatum en bouw een portefeuille van 100 procent aandelen in stapjes van 6 à 7 procent af naar 100 procent obligaties. Of begin 10 jaar van tevoren en bouw af in stappen van 10 procent.

Conclusie

Lifecyclebeleggen zorgt ervoor dat waardeschommelingen van je beleggingsportefeuille minder groot worden naarmate de einddatum in zich komt. Dat betekent dat je de laatste jaren minder kans maakt op een hoog rendement, maar ook dat je minder risico loopt om opgebouwd rendement kwijt te raken. En dat is wel zo fijn als je lang naar je doel hebt toegewerkt.

(door José Mast, Beleggingsrekeningen, 3 januari 2023; Foto: Shutterstock)

Bekijk hier bij welke brokers je volledig zelfstandig kunt beleggen.

Bekijk hier bij welke brokers je met belastingvoordeel kunt beleggen voor je pensioen.

Overstappen naar een ander pensioenproduct - hoe gaat dat?

Waarom je als belegger elk jaar moet herbalanceren