José Mast

Beleggingsrekeningen.nl helpt je graag met kiezen. Dat kunnen we alleen doen als banken en brokers ons ook sponsoren. Dit heeft echter geen invloed op onze teksten. In de reviews lees je onze eigen mening.

Let op: Flatex voert enkele veranderingen door. Gratis handelen vervalt per 1 juni 2020 en Nederlandse klanten van Flatex worden mogelijk overgeheveld naar dochter DeGiro.

Om die reden willen we je op dit moment geen Flatex-beleggingsrekening laten openen via onze website. Bekijk liever de review van DeGiro of ons volledige overzicht van brokers.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Flatex is een Duitse onlinebroker die onder de tarieven van alle andere brokers duikt. Op dit platform kun je meer dan 10.000 effecten verhandelen, zonder transactiekosten. (*)

Flatex is sinds 2019 actief in Nederland. In Duitsland handelt één op de vier beleggers al via dit platform. De gereguleerde effectenbeurs Tradegate Exchange in Berlijn handelt de orders af.

Waarin kun je beleggen?

Via Tradegate Exchange kun je beleggen in 4.700 aandelen, 2.800 obligaties, 2.000 fondsen en 1.700 ETF’s (indextrackers) wereldwijd. Betalen kan gewoon in euro’s, ongeacht het land van het beleggingsinstrument.

Beleggen gaat volledig online met het platform Webfiliaal. Dat kan zowel op de computer als op je smartphone. Het platform is Nederlandstalig.

Hoe kan handelen op de beurs gratis zijn?

Flatex krijgt een vergoeding van de fondsen die het aanbiedt en van Tradegate Exchange. Deze beurs verdient aan het marginale verschil tussen de bied- en de laatprijs (de spread).

De enige kosten die beleggers wel moeten betalen, zijn kosten van derden. Denk daarbij aan buitenlandse belastingen. Ook de kosten voor fondsbeheerders betaal je als belegger zelf. Deze zijn in de koers van het fonds verrekend.

Hoe werkt het?

Een rekening open je online door een ID-bewijs te uploaden en een eerste storting te doen. Een videolegitimatie kan ook.

Hierna ontvang je de gegevens die nodig zijn om in te loggen, geld over te maken naar je beleggingsrekening en orders te geven.

Ook moet je een beleggingsdoel aanmaken. Dit doel bepaalt in welke risicoklassen je kunt beleggen. Maar je kunt het altijd aanpassen.

De klantenservice spreekt Nederlands en is op kantoordagen bereikbaar tot 20.00 uur.

Speciale voordelen

  • Geen transactiekosten
  • Handelen van 8.00 tot 22.00 uur
  • Orders geven via pc of app
  • Beste onlinebroker volgens het Duitse Handelsblatt

Door Redactie Beleggingsrekeningen

* Update 31 maart 2020: Flatex meldt per brief aan zijn klanten dat vanaf 1 juni 2020 transactiekosten zullen worden ingevoerd. Een aandelentransactie kost naar verwachting €3,90.

Kosten en kenmerken (*)


Beheerkosten0,00 %
Order € 1.000€ 0,- (*)
Order € 5.000€ 0,- (*)
Minimale inleg€ 1,-

» Bezoek websiteWat moet ik verder weten?

Flatex staat onder toezicht van de Duitse Autoriteit voor de Financiële Markten. Flatex is verplicht ervoor te zorgen dat bewaarde effecten van klanten veilig zijn bij een eventueel faillissement.

Als Flatex de effecten toch niet kan teruggeven, heeft de belegger recht op een compensatie van maximaal 20.000 euro.

Bij geschillen kun je als klant alleen gebruikmaken van Duitse instanties.