Ton Hermans

Beleggingsrekeningen.nl helpt je graag met kiezen. Dat kunnen we alleen doen als banken en brokers ons ook sponsoren. Dit heeft echter geen invloed op onze teksten. In de reviews lees je onze eigen mening.

Deze pensioenrekening kan momenteel niet worden geopend, Robeco neemt tijdelijk geen nieuwe klanten aan. Meer hierover lees je op de website van Robeco.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Met Robeco Life kun je moeiteloos en met veel vrijheid beleggen voor je pensioen. Je kiest alleen een inleg en een einddatum. Robeco belegt je geld dan in een Lifecycle-fonds, waarvan het risico naar de einddatum toe geleidelijk afneemt.

Op de einddatum mag je met het geld doen wat je wilt. Je kunt er je pensioen mee aanvullen, maar ook je hypotheek mee aflossen. Er zijn geen fiscale voorwaarden aan verbonden. Daar staat tegenover dat de inleg niet aftrekbaar is. Het opgebouwde vermogen valt in box 3.

Je kunt het geld ook tussentijds opnemen zonder fiscale gevolgen. Je betaalt alleen 0,20 procent transactiekosten aan Robeco.

Waarin kun je beleggen?

Je belegt in een zogenoemd Lifecycle-fonds. De einddatum kies je zelf, bijvoorbeeld 2030, 2040 of 2065. Ook kun je zelf kiezen hoeveel je maandelijks wilt inleggen, met een minimum van 50 euro. Robeco belegt je geld in aandelen, obligaties en geldmarkten over heel de wereld.

Bij een langlopend fonds is het risico in het begin wat hoger. Alle fondsen eindigen met een laag risico, om te voorkomen dat je pensioengeld op de valreep veel minder waard kan worden.

Wat kost het?

De fondskosten bedragen meestal 0,66 procent en zijn verwerkt in het fonds zelf.

Verder betaal je dienstverleningskosten. Deze variëren van 0,16 tot 0,36 procent, afhankelijk van het opgebouwde vermogen.

* Transactiekosten à 0,20 procent betaal je alleen als je orders doet buiten de automatische incasso om.

Speciale kenmerken

  • Vrijheid in keuze van een einddatum
  • Geen fiscale beperkingen
  • Inleg is altijd aan te passen
  • Risico wordt automatisch afgebouwd

Door Redactie Beleggingsrekeningen

Kosten en kenmerken


Beheerkosten0,36 % (+ fondskosten gem. 0,66 %)
Order € 1.000€ 2,- (*)
Order € 5.000€ 10,- (*)
Minimale inleg€ 50,- per maand

» Bezoek website


> Begin hier met Robeco Life


Wat moet ik verder weten?

Op de website van Robeco kun je uitrekenen welke kosten je kwijt bent per fonds. Ook de rendementen over de afgelopen jaren, het prospectus en de (half)jaarverslagen zijn hier terug te vinden.

Een voorbeeld van de kosten

Sjors Desmet begint met beleggen voor zijn pensioen in een Lifecycle-fonds van Robeco. Hij start met 5.000 euro en stelt in dat hij maandelijks automatisch 100 euro overmaakt. Na een jaar heeft hij zo’n 68 euro aan kosten gemaakt: ruim 20 euro beheerkosten, 10 euro transactiekosten voor de eerste 5.000 euro en ruim 37 euro aan fondskosten.

Dit voorbeeld houdt geen rekening met het rendement.