José Mast

Beleggingsrekeningen.nl helpt je graag met kiezen. Dat kunnen we alleen doen als banken en brokers ons ook sponsoren. Dit heeft echter geen invloed op onze teksten. In de reviews lees je onze eigen mening.

Viventor is een platform waarop je als particulier kunt investeren in leningen aan bedrijven en consumenten. Verschillende leningverstrekkers bieden een ruime keuze aan leningen, variërend in looptijd, risico en rendement.

Bedrijven die een lening nodig hebben voor bijvoorbeeld een bedrijfspand of apparatuur, kloppen hiervoor aan bij een kredietinstelling. Via Viventor halen deze kredietinstellingen het geld voor hun leningen deels op bij bedrijven en consumenten die op zoek zijn naar rendement. De kredietinstelling moet zelf een belang van 5 procent in de lening houden.

Hoe werkt het?

Als investeerder moet je eerst een Viventor-account aanmaken. Hiervoor moet je een identiteitsbewijs en een bewijs van je woonadres uploaden. Vervolgens kun je geld storten en je eerste lening kiezen.

Het is ook mogelijk om automatisch te investeren in leningen die aan bepaalde criteria voldoen. Dit heet Autoinvest.

Minimaal maandelijks krijg je terugbetalingen met rente op je Viventor-account gestort. Leners mogen de lening altijd vervroegd aflossen. In dat geval krijg je het geld eerder terug en mis je (een deel van) de rente. Je kunt het geld van je account opnemen of opnieuw investeren in een andere lening.

Waarin kun je investeren?

Je kunt investeren in onder andere hypothecaire leningen, zakelijke leningen, consumentenleningen en factuurfinancieringen. Looptijden variëren van 1 tot 60 maanden en het jaarlijkse rendement loopt uiteen van 6 tot 14 procent. Leners zijn gevestigd in heel Europa en ook daarbuiten.

Is het veilig?

Investeren in leningen brengt altijd het risico met zich mee dat de lening niet wordt terugbetaald. Veel van de aangeboden leningen hebben een onderpand, wat het risico beperkt.

Ook hebben sommige leningen een terugkoopgarantie. Investeerders kunnen de lening dan via het platform verkopen aan de leningverstrekker.

Om het risico te beperken raadt Viventor investeerders aan hun geld goed te spreiden over diverse leningaanbieders.

Wat kost het?

Viventor brengt investeerders op dit moment geen kosten in rekening.

Speciale kenmerken

  • Goede spreiding mogelijk
  • Automatisch investeren kan ook
  • Internationaal platform
  • Maandelijkse terugbetaling
  • Verhandel leningen op de secundaire markt

Door Redactie Beleggingsrekeningen

Belangrijkste kenmerken


ToezichtGeen
AanbodBedrijfsleningen, hypotheken, factoring
VestigingslandLetland
Minimale inleg€ 10,-

» Bezoek website


> Maak hier een Viventor-account aan


Wat moet ik verder weten?

Viventor is gevestigd in Letland en valt onder de Letse wetgeving. Het platform is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Duits, Spaans en Lets.

Viventor is niet geregistreerd bij de AFM.