Hoe open je een beleggingsrekening?

Als je wilt gaan beleggen, heb je een beleggingsrekening nodig. Met het geld op deze rekening koop je bijvoorbeeld aandelen, obligaties en fondsen aan.

Een beleggingsrekening open je net zo makkelijk als een bankrekening. Naar een bankkantoor gaan is niet nodig. Alles is online te regelen.

De aanbieders

Een beleggingsrekening kun je openen bij een beleggingsbank of broker. Op Beleggingsrekeningen zijn de belangrijkste aanbieders te vinden. Begin dus met het kiezen van een geschikte beleggingsrekening bij de bank of broker die bij je past.

Verschillen zitten hem vooral in de kosten en in de hulpmiddelen die ze aanbieden bij het nemen van beleggingsbeslissingen. Aanbieders van beleggingsrekeningen hebben vaak een online keuzehulp waarmee je een passend product kunt vinden.

Tijdens het aanvragen van een beleggingsrekening open je tegelijkertijd een account waarmee je deze rekening online kunt beheren. Heb je al een account bij de bank of broker waar je de beleggingsrekening wilt openen, dan kun je een paar stappen overslaan. Je logt dan direct in en begint met het aanvragen van de rekening.

Benodigde gegevens

Zorg dat je de volgende gegevens bij de hand hebt voordat je begint met het invullen van het aanvraagformulier.

  • BSN-nummer
  • Bankrekeningnummer waarmee je betalingen naar je beleggingsrekening wilt doen (en andersom)
  • Betaalapp of cardreader om daadwerkelijk geld over te boeken (dat kan ook 1 cent zijn)
  • Foto of scan van identiteitsbewijs (geldig paspoort of identiteitskaart)

Vragen beantwoorden

Alles bij de hand? Begin dan met het invullen van het aanvraagformulier voor een beleggingsrekening bij de bank of broker van je keuze. Vul je persoonlijke gegevens in, zoals naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Kies het type rekening dat je wilt openen. Afhankelijk van de aanbieder kan dat een gewone particuliere, een gezamenlijke of een zakelijke beleggingsrekening zijn.

Bij een zakelijke rekening moet je ook vragen beantwoorden over je bedrijf. Eveneens is dan een LEI-nummer vereist. Dat staat voor legal entity identifier. Dit nummer moet iedere zakelijke belegger hebben. Als je dit nummer nog niet hebt, kun je het aanvragen bij de Kamer van Koophandel.

In dit artikel gaan we er verder van uit dat je een particuliere beleggingsrekening wilt openen.

Wel of geen ervaring met beleggen?

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Daarom moet de bank of broker nagaan of je wel genoeg kennis en ervaring hebt en waar nodig waarschuwen voor de risico’s.

Wil je volledig zelf beleggen, dan kies je voor execution only. Dat is een type rekening waarbij de beleggingsinstelling geen beleggingsadviezen geeft. Bij het openen van de rekening moet je daar uitdrukkelijk mee akkoord gaan. Daarom is het goed om even wat tijd uit te trekken voor het lezen van de voorwaarden.

Je kunt ook kiezen voor een beleggingsrekening mét advies. De bank of broker stelt je dan vragen over je financiële situatie, je beleggingsdoel en je beleggingservaring. Hierop baseert de beleggingsinstelling haar advies.

Wachttijd

De bank of broker moet de ingevulde gegevens controleren. Sommige doen dat direct, zodat je bij wijze van spreken binnen tien minuten aan de slag kunt. Bij andere kan er een week of twee overheen gaan. Voor de veiligheid verstrekken sommige bedrijven de inloggegevens per post. Andere doen ook dat via internet.

Beginnen met beleggen

Beleggen begint met geld overmaken naar je beleggingsrekening. Meestal kun je geld overmaken met je eigen bankrekening naar het rekeningnummer van je beleggingsbank of broker. Nog makkelijker is het om dat binnen het account van je beleggingsrekening te doen. Vaak kan dat met iDeal en veelal ook met een speciale app van de aanbieder van de beleggingsrekening.

Staat er eenmaal een bedrag op je beleggingsrekening, dan kun je beleggingsopdrachten geven. Hoe dat in zijn werk gaat, hangt af van het platform en het type beleggingsrekening: execution only of met advies. Meer informatie is te vinden op de website van de verschillende aanbieders.

Wil je geld opnemen? Ook dat kan binnen je account en eventueel met de app. Je kunt alleen geld laten overmaken naar de vaste tegenrekening.

Beleggingsrekening voor een kind of kleinkind

Een beleggingsrekening openen op naam van een kind of kleinkind kan ook. Daarvoor is een kopie van het identiteitsbewijs van de minderjarige nodig én van de wettelijke vertegenwoordiger.

Fiscaal gezien horen de beleggingen op deze rekening tot het vermogen van de ouders. Als het kind 18 wordt, krijgt het zelf de verantwoordelijkheid voor het belegde vermogen en krijgt het hiervoor ook een eigen vrijstelling.

Beleggingsrekening opzeggen

Een beleggingsrekening kun je te allen tijde weer opzeggen, meestal met een simpele e-mail of een telefoontje. Bij een en/of-rekening moeten beide rekeninghouders opzeggen. Daarvoor is wel een handtekening nodig. Als er nog beleggingen zijn, zal de beleggingsinstelling die voor je verkopen tegen de koers die dan geldt.

Vervolgens stort de beleggingsinstelling de tegoeden naar de bankrekening die je zelf hebt opgegeven. Is de beleggingsrekening eenmaal opgeheven, dan kun je niet meer inloggen op het account. Wil je bepaalde overzichten bewaren, dan is het verstandig die op tijd te downloaden.

(door José Mast, Beleggingsrekeningen, 17 oktober 2018)


Oké begrepen, toon me de beste aanbieders. Ik wil:

» zelf aandelen kopen
» zelf kiezen uit beleggingsfondsen
» alleen inleggen en automatisch laten beleggen

Lees ook:

» Een beleggingsrekening openen op naam van meer personen
» Hoe kan ik beleggen voor mijn kind?