Hoe kan ik goedkoop beleggen?

Ton Hermans

05/12/2019

De kosten van een belegging kunnen grote invloed hebben op je resultaten. De tarieven die brokers en fondsbeheerders jou aanrekenen, gaan namelijk altijd van je rendement af.

Hoe lager de kosten, hoe beter dus. Dat lijkt een open deur, maar zelfs gevorderde beleggers staan vaak niet stil bij de impact. Hoe weet je nu welke aanbieder de goedkoopste is?

De kosten zijn voor niemand hetzelfde

Op de eerste plaats: de kosten van beleggen zijn voor iedereen anders.

Koop en verkoop je zelf regelmatig aandelen, dan heb je vooral te maken met transactiekosten: een bedrag dat je betaalt voor elke aan- en verkooporder die je plaatst. Deze kosten verschillen per broker én per beurs.

Beleg je vooral in fondsen, dan is de managementfee die de fondsbeheerder aanrekent je grootste kostenpost. Dit is een vast jaarlijks percentage van je belegde vermogen. Vraagt de fondsbeheerder een vergoeding van 1,3%, dan moet je dus 6,3% rendement halen voor 5% winst.

Ook brokers en banken kunnen zo'n beheervergoeding in rekening brengen voor je totaal van beleggingen, zelfs in combinatie met hun transactiekosten. Sommige brokers doen dat wel, sommige niet. Zij noemen het meestal servicekosten.

Vergelijken is erg moeilijk

Dat elke broker andere kosten aanrekent, maakt vergelijken erg lastig. Ook bieden brokers nooit exact dezelfde producten aan. Een bepaald fonds is wellicht maar bij één broker te vinden.

Kortom, je hebt te maken met allerlei kosten die nergens en voor niemand hetzelfde zijn. Kosten vergelijken kan dus alleen aan de hand van een voorbeeldportefeuille van populaire effecten of een steekproef.

Resultaten van onderzoek door de Consumentenbond

De Consumentenbond deed recent zo'n onderzoek voor drie denkbeeldige beleggers, en bracht daar verslag van uit in zijn Geldgids. Hieruit blijkt bij welke broker je het goedkoopst kunt beleggen – mits je jezelf herkent in een van de drie typen beleggers.

De bond rekende uit hoeveel je bij iedere Nederlandse broker kwijt bent aan kosten wanneer je 50.000 euro belegt in alleen beleggingsfondsen (1), in indexfondsen (2) of alleen in zelfgekochte aandelen (3).

In elke categorie vermelden we hieronder de top drie van goedkoopste aanbieders.

Categorie 1: je belegt in actief beheerde beleggingsfondsen met wereldwijde effecten:

1. DeGiro – totale kosten 0,60%
2. Fitvermogen.nl – totale kosten 0,73%
3. ABN Amro Zelf beleggen basis – totale kosten 0,80%

Duurste onderzochte aanbieder: Triodos Duurzaam beleggen – totale kosten 1,84%


Categorie 2: je belegt in passief beheerde, wereldwijde indexfondsen (ETF's):

1. DeGiro – totale kosten 0,20%
2. Lynx – totale kosten 0,34%
3. ING Zelf op de beurs – totale kosten 0,47%

Duurste onderzochte aanbieder: Meesman Indexbeleggen – totale kosten 0,75%

 

Categorie 3: je koopt en verkoopt zelf aandelen, in Nederland genoteerd:

1. DeGiro – totale kosten 0,05%
2. Tradersonly – totale kosten 0,09% (*)
3. Lynx – totale kosten 0,14%

Duurste onderzochte aanbieder: Saxo Bank – totale kosten 0,41%


DeGiro drie keer de goedkoopste broker

Het mag duidelijk zijn dat broker DeGiro op alle fronten de winnaar is van het onderzoek.

Een belangrijke noot: de Consumentenbond heeft het Duitse Flatex, een nieuwe broker op de Nederlandse beleggersmarkt en een snelgroeiende concurrent van DeGiro, niet meegenomen in het onderzoek. Volgens de bond is dat omdat deze aanbieder geen vergunning heeft van de AFM, een voorwaarde voor de selectie van aanbieders.

Bij Flatex hoef je als belegger géén transactiekosten en ook geen servicekosten te betalen. Daardoor is deze broker goedkoop voor wie veel zelf handelt. Beleggingsfondsen kunnen bij Flatex echter veel duurder zijn dan bij andere aanbieders, zo merkt de bond op.

De website Beleggers Belangen nam Flatex wel mee in zijn recente onderzoek naar brokerkosten. De Duitse broker kwam hierbij als goedkoopste uit de bus, zo lezen we in weekblad Elsevier.

Voor het volledige onderzoek van de Consumentenbond en de namen van de fondsen waarin werd belegd, verwijzen we je naar Geldgids nr. 6 van 2019.

(door Ton Hermans, Beleggingsrekeningen, 5 december 2019)

* Update juli 2020: Bij Tradersonly kun je inmiddels geen rekening meer openen. De link in dit artikel naar Tradersonly werd daarom verwijderd.

Lees ook:

» Wat zijn ETF's en waarom zijn ze populair?
» Welke kosten heb je als je gaat beleggen?
» Wat kost beleggen in totaal?
» Hoeveel beleggen Nederlanders gemiddeld?
» Portefeuille overboeken: 5 brokers vergeleken