Tien goede redenen om een beleggingsrekening te openen

Ton Hermans

02/11/2018

In tijden van lage spaarrentes vliegt de reclame voor beleggingsproducten je om de oren. Dat is logisch, want iedereen wil dat zijn spaargeld toch verder groeit.

Dit is mogelijk met een beleggingsrekening. Maar er zijn meer goede argumenten om zo'n rekening te openen.

1. Beleggen kan voor ieder doel

Je beslist zelf waarvoor je precies gaat beleggen. Of je nu wilt sparen voor een e-bike, een studie of een vakantiehuisje, jij bepaalt.

Koop je uiteindelijk toch liever een boot, dan kan dat ook. De mogelijkheden blijven altijd open.

2. Kennis van beleggen is niet altijd nodig

Er zijn voldoende producten voor wie absoluut geen kaas heeft gegeten van de beurs en zich er ook niet in wil verdiepen.

Maar kies in dat geval alleen een product waarbij je het beleggen overlaat aan experts. Bijvoorbeeld vermogensbeheer of geautomatiseerd beleggen. Dan hoef je zelf alleen de inleg, de termijn en het gewenste risiconiveau te bepalen. De beheerder verzorgt de rest.

Ga nooit zelf aandelen kopen als je niet weet wat je doet.

3. Je kunt met elk bedrag beginnen

Wie zelf aandelen wil kopen op de beurs of wil deelnemen in een beleggingsfonds heeft geen enorm kapitaal nodig. Het kan in principe al met 1 euro.

Kies je voor een aanbieder van (geautomatiseerd) vermogensbeheer, dan geldt er vaak wel een minimuminleg. Dit kan bijvoorbeeld eenmalig 1.000 euro zijn, of elke maand 50 euro.

Heb je een serieus vermogen en wil je een professional aan het werk zetten voor jouw financiële toekomst, dan geldt er een serieuze drempel – van bijvoorbeeld 250.000 euro.

4. Je geld blijft beschikbaar

Beleggen doe je voor de lange termijn, maar ermee stoppen kan in principe op ieder moment. Het opgebouwde vermogen staat binnen niet al te lange tijd in euro's op je rekening.

Verkopen van effecten kan wel iets langer duren wanneer je bijvoorbeeld in een vastgoedfonds hebt belegd. Zit je geld in een buitenlands winkelpand van 10 miljoen, dan verkoop je dat waarschijnlijk niet met één druk op de knop.

Er zijn ook beleggingsrekeningen waarop je geld toch geblokkeerd staat. Maar dan heb je vooraf specifiek gekozen voor een lijfrentebeleggingsrekening: beleggen voor je pensioen met fiscaal voordeel.

5. Je spreidt je bezit

Spreiden van je bezittingen is meestal verstandig. Veel geld bij één bank aanhouden kan risicovol zijn, zeker als je meer dan een ton hebt.

Maar ook als je minder rijk bent, is het vaak een prima idee om een beleggingsrekening aan te houden naast je spaarrekening en andere eigendommen. Waarbij je zelf zorgt voor een evenwichtige verdeling.

6. Het risico heb je in de hand

Het is een misvatting dat beleggen per definitie risicovol is. Dat hoeft niet zo te zijn. Ga je investeren in fondsen of laat je geautomatiseerd voor je beleggen, dan is een risicoprofiel vaststellen het eerste wat je doet.

Je kunt dan zelf kiezen voor bijvoorbeeld voorzichtig beleggen: defensief in beleggerstaal. De kans op verlies is daarbij klein vanwege een grote portie veilige obligaties en slechts een beperkt aantal aandelen in je fonds of portefeuille.

Tegelijk is de kans op een monsterwinst dan ook niet heel groot. Je mag ook kiezen voor risicovol beleggen (avontuurlijk, offensief), als je bewust een hoog rendement zoekt en verliezen kunt dragen.

Kies je voor neutraal, dan loop je een gematigd risico.

7. Je draagt bij aan een leefbare toekomst

Mits je kiest voor een duurzaam beleggingsproduct! Duurzame fondsen zijn er steeds meer, want mensen vinden het belangrijk.

Je ingelegde geld komt dan niet terecht bij foute bedrijven en regimes, daar zorgt de aanbieder voor. Je kunt ook heel gericht investeren in projecten voor duurzame ontwikkeling.

8. Je maakt mogelijk winst

De belangrijkste reden voor mensen om te gaan beleggen is natuurlijk dat ze vermogen willen opbouwen voor een bepaald doel. Maar dit motief noemen we bewust niet als eerste omdat er geen garanties bestaan. Het geld dat je inlegt, kun je voor een deel of volledig kwijtraken.

De kans hierop wordt kleiner als je de inleg spreidt over meerdere investeringen en als je het beleggen een poosje volhoudt. Liefst minimaal tien à vijftien jaar.

9. Omdat het misschien wel moet

Onze overheid trekt zich steeds verder terug. Er zijn nog amper regelingen voor werknemers om eerder met pensioen te gaan en de AOW-leeftijd schuift steeds verder op.

Hierdoor moet je zelf meesparen voor je pensioen. Dit geldt zeker ook voor ondernemers en mensen met een vrij beroep. Het aantal zzp'ers groeit en zij moeten allemaal hun eigen pensioen regelen.

Het is tot slot ook niet meer mogelijk om zonder eigen geld een woning te kopen. De overheid behoedt je ervoor dat je daar te veel voor leent. Méér lenen dan wat het huis waard is kan al niet meer. De kosten koper (notaris, makelaar e.d.) moet je tegenwoordig uit eigen portemonnee betalen.

10. Een beleggingsrekening openen is geen grote stap meer

Door de extreem lage spaarrente is de stap van sparen naar beleggen de laatste jaren voor veel mensen kleiner geworden. Je opent een rekening binnen enkele ogenblikken online.

Beleggen is ook zeker niet voorbehouden aan de happy few. Op dit moment hebben naar schatting bijna anderhalf miljoen Nederlanders een beleggingsrekening.

(door Ton Hermans, Beleggingsrekeningen, 1 november 2018)